Wagners ”Projekt K” slut: ”Blodig episod i modern militärhistoria”

Publicerad 2023-07-21

Ryska Wagnergruppen väntas inom kort avsluta sitt program för fångrekrytering, ”Projekt K”, enligt brittiska försvarsministeriet.

Att upp emot 20 000 fångar dödats under ett fåtal månader i Ukraina beskrivs som en av de blodigaste episoderna i modern militärhistoria, enligt ministeriet.

Inom de närmsta dagarna väntas ryska Wagnergruppen släppa de sista fångarna som rekryterats till Wagnergruppen för att strida i Ukraina i det som kommit att kallas ”Projekt K”. Det skriver det brittiska försvarsministeriet i sin dagliga underrättelserapport om kriget, på Twitter.

Samtidigt skriver ministeriet att det är sannolikt att många av de redan benådade fångarna som stridit för Wagner kommer erbjuda sig att fortsätta strida på kontrakt för gruppen.

Ministeriet beskriver Projekt K som en brytpunkt i Wagnergruppens och Rysslands krig i Ukraina eftersom det möjliggjorde att Ryssland kunde ta kontroll över stora delar av Bachmut i östra Ukraina.

Projekt K beskrivs även som en av de blodigaste episoderna i modern militärhistoria där upp emot 20 000 rekryterade fångar beräknas har dödats under ett fåtal månader, enligt den brittiska underrättelserapporten.

Stred mot benådning

Det var under sommaren förra året som uppgifter kom om att Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin besökt ett antal ryska fängelser och börjat rekrytera fångar för att strida för gruppen i Ukraina.

Prigozjin erbjöd amnesti och bra lön i utbyte mot att fångarna tog värvning i kriget på kontrakt om sex månader, för att sedan benådas.

Gruppen har inte officiellt gått ut med hur många fångar som rekryterats, men statistik från november förra året visade att fångar i ryska fängelser på kort tid minskat med 20 000 personer, enligt Reuters.