Terrorexpert: Regeringen försöker steppa upp

Isak Fritzon/TT

Publicerad 2023-07-27

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) och säkerhetspolischef Charlotte von Essen presenterade uppdraget på en gemensam pressträff under torsdagen.

Regeringen har beslutat att ge 15 myndigheter i uppdrag att stärka Sveriges skydd mot terrorism genom att samarbeta närmre.

– De försöker steppa upp säkerheten ett par snäpp till, säger Hans Brun, terrorforskare på King's college i London.

Bakgrunden till uppdraget är det försämrade säkerhetsläget i Sverige efter de senaste koranskändningarna i Stockholm.

– Det finns en underliggande hotbild som har funnits hela tiden, men just nu är det koranskändingarna som har gett en extra skjuts och drivit på situationen, säger Hans Brun.

Ökad hotbild

Säpo-chefen Charlotte von Essen säger under torsdagens presskonferens att Sverige har gått från att vara ett legitimt mål till ett prioriterat mål för våldsbejakande terrorism. USA, Frankrike, Storbritannien och Belgien har tidigare varit de prioriterade målen för jihadistiska nätverk och Sverige har inte uppfattats som ett av de största hoten, enligt Brun.

– Nu har man pressats upp på hottrappan, säger han.

Informationsöverföring mellan myndigheter är nödvändigt när hoten mot Sverige kan komma från statsaktörer, våldsbejakande extremism, terrorism, organiserad brottslighet eller en mix av flera olika aktörer, säger Hans Brun.

Samarbete väsentligt

Ett exempel på när det fungerat dåligt, enligt Brun, är att det har varit svårt att få till samarbete mellan polisen, Försäkringskassan och Skatteverket när det gäller bedrägerier. Detta trots att bedrägerier är en viktig inkomstkälla för organiserad brottslighet, terrornätverk och våldsbejakande extremism.

Hans Brun välkomnar regeringsuppdraget och tror att det närmare samarbetet mellan myndigheter kan leda till att säkerheten stärks. Han hoppas även att regeringen inte tar några förhastade beslut under det försämrade säkerhetsläget.

– De behöver fortsätta jobba långsiktigt, hålla skallen kall och inte låta sig hetsas upp, säger han.

Följ ämnen i artikeln