5 punkter om: Höjd ålder för A-traktor

Publicerad 2024-02-28

Åldersgränsen för att köra A-traktor ska höjas.

Här är fem punkter om det nya EU-reglerna.

1. Varför ska åldersgränsen höjas?

EU-parlamentet har röstat för en rad skärpningar för att öka trafiksäkerheten på vägarna. Det är en del i EU:s mål om att minska antalet dödsolyckor i trafiken och förbättra säkerheten för cyklister och gångare i trafiken.

2. Jag fyller 15 i år, får jag inte köra A-traktor då?

Du kan vara lugn och dunka plåt i 30 km/h hela 2024, som det ser ut just nu. Omröstningen betyder att slutförhandlingar inleds i EU:s ministerråd om hur de nya reglerna ska uppdateras. Det lär dock dröja till i höst innan det är klart och därefter tar det tid innan reglerna börjar gälla.

Vad den nya åldersgränsen blir vet man inte men med största sannolikhet införs en 16-årsgräns.

3. Vad måste jag ha för körkort nu?

Förutom att åldersgränsen för A-traktorer höjs, så skärps även körkortskraven. I dag räcker det med ett AM-körkort för att kunna köra A-traktor, alltså samma körkort som krävs för att köra EU-moped. Men med det nya förslaget krävs det att man tar ett B1-körkort, ett körkort för unga mellan 16–21 år. För att få ta det körkortet krävs det att man gör ett teori- och körprov innan man ger sig ut på vägarna på riktigt.

Det nya B1-körkortet blir ett mellanting mellan AM-körkort och B-körkort, som man får ta när man fyller 18 år och som gäller för personbil och lätt lastbil.

4. Vad händer med hastighetsgränsen?

Här blir reglerna mindre stränga. Hastighetsgränsen för A-traktorer kommer att höjas från 30 km/h till 45 km/h. Höjningen innebär att du får köra lika fort som moped klass 1, där moppebilar ingår.

Åldersgränsen för A-traktorer kommer att höjas enligt en EU-omröstning.

5. Vad tycker svenska EU-politiker om det här?

Svenska politiker har försökt stoppa förslaget om höjd åldersgräns och kallar omröstningen för ett ”bakslag”. Centerpartisten Emma Wiesner säger att det är ”en enorm frihetsinskränkning för ungdomar, framför allt på landsbygden”.

Flera ledamöter hoppas fortfarande kunna stoppa förslaget när det nu går vidare till slutförhandlingar i EU:s ministerråd.


Följ ämnen i artikeln