Rapport: Rikspolischefen visste om att Löfving var suicidal

Polisen slår tillbaka: ”Har inte nåtts av dessa uppgifter”

Uppdaterad 2023-06-29 | Publicerad 2023-06-28

Rikspolischef Anders Thornberg ska ha informerats om att Mats Löfving var deprimerad och suicidal veckorna före dödsfallet, enligt en skrivelse.

Trots det skjutsades han hem av kollegor efter den kritiserade presskonferensen och lämnades därefter ensam.

Men uppgifterna tillbakavisas av Polismyndigheten.

Nya uppgifter från tiden innan Mats Löfvings död har kommit fram i en skrivelse till Arbetsmiljöverket från facket Polisförbundet och deras skyddsorganisation.

Enligt rapporten ska rikspolischef Anders Thornberg ha informerats av chefer och medarbetare om att Löfving mådde mycket dåligt, var deprimerad och suicidal omkring en vecka före hans död. Något som Dagens Nyheter var först med att rapportera.

Har fått kännedom

Dessutom ska Polisförbundet ha framfört dessa uppgifter direkt till Anders Thornberg även i ett tidigare skede, enligt skrivelsen.

Maria Jensen, regionalt samordnande huvudskyddsombud i polisregion Stockholm, skriver bland annat så här i rapporten:

”I min roll som regionalt HSO har jag från flera håll fått kännedom om att RPC, arbetsgivaren nationellt, ca 1-1 1⁄2 vecka innan presskonferensen den 22 februari fått information om att Mats L var suicidal. Denna oro har även förts fram ifrån Polisförbundet ca 3 veckor innan presskonferensen.”

”Lämnades ensam”

– Ingenstans har det tidigare framkommit att Polisförbundet flaggade om att Mats inte mådde bra, och att rikspolischefen fick veta att Mats var självmordsbenägen, säger Maria Jensen till DN.

Mats Löfving ska efter presskonferensen ha fått skjuts hem till Norrköping av kollegor, men fått nej på att följa med in.

”Överlämning mellan arbetet och det privata efter presskonferensen fanns inte och Mats lämnades ensam i sitt hem”, står det i rapporten

”Varit otroligt svårt”

I skrivelsen lyfter skyddsorganisationen fram att utgången kunde ha blivit en annan om arbetsgivaren hade gjort rätt från början och samverkat för att på ett tidigare stadium fånga upp Löfving.

Till DN säger Thornberg att allt som hänt har varit ”en otroligt jobbig process” och att det gjorts en mängd olika utredningar och rättsliga prövningar. På frågan varför Löfving skjutsades hem av kollegor och gick in i bostaden ensam konstaterar Thornberg återigen att processen varit svår.

– Vi har hanterat hela den här frågan efter de förutsättningar som har funnits, det har varit otroligt svårt, säger Anders Thornberg till DN.

Rikspolischef Anders Thornberg.

”Får stå för dem”

Polismyndigheten tillbakavisar dock uppgifterna om att Thornberg skulle ha haft kännedom om att Löfving var suicidal.

”Detta är en uppgift som tillbakavisas av Polismyndigheten. Rikspolischefen har inte nåtts av dessa uppgifter”, uppger man i en kommentar till TT.

Maria Jensen säger att polisens uttalande får stå för dem.

På frågan om hon med benämningen ”rikspolischefen” syftar på Anders Thornberg blir svaret att hon syftar på funktionen rikspolischef.

Men med funktionen menas väl även Anders Thornberg som är rikspolischef?

– Det handlar inte om personen utan om funktionen. Jag är i de här sammanhangen inte Maria Jensen utan huvudskyddsombud.

Runar Viksten under den pressträff där han bland annat rådde rikspolischefen att överväga att ge Mats Löfving sparken.

Följ ämnen i artikeln