Socialtjänsten flyttar in hos polisen

TT

Publicerad 2023-06-18

En ny metod ska testas i försöken att hejda rekryteringen till kriminella nätverk: Stockholms stad placerar en socialsekreterare i polisens operativa centrum, skriver Dagens Nyheter.

Under våren har Stockholmspolisen utvecklat organisationen för att trycka tillbaka våldet och lagföra så många av de kriminella som möjligt. Den så kallade särskilda händelsen kallas Frank och beskrivs som en polisiär kraftsamling för att stävja gängbrottsligheten, bland annat genom att arbeta med flera förundersökningar samtidigt för att lättare kunna dela information om de olika ärendena.

Nu lanseras också ett gemensamt verktyg mellan Stockholms stad och Polismyndigheten för att fånga upp barn och unga som riskerar att dras in i kriminalitet.

– Vi ska ha en socialsekreterare anställd av Stockholms stad placerad i denna fysiska byggnad, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S) till DN, och syftar på polishuset på Kungsholmen.

Tanken är att socialsekreteraren därmed snabbt kan få insyn i om unga personer som dyker upp i utredningarna bör slussas till socialtjänsten i någon stadsdel eller kommun.

Enligt tillförordnade regionpolischefen Mattias Anderson är den omfattande nyrekryteringen till gängen inte ett polisiärt problem utan ett samhällsproblem.

– I dag är samarbetet med socialtjänsten en naturlig del av vår verksamhet. Vi förstår att vi klarar oss inte utan varandra. Det här blir ett nytt grepp, säger han till tidningen.

Följ ämnen i artikeln