Ryske ambassadören hotar Sverige: ”Han är en dårfink”

Kallas upp till utrikesdepartementet

Publicerad 2023-03-29

Sverige blir ett legitimt mål för Ryssland om vi går med i Nato, hotar den ryske ambassadören Viktor Tatarintsev.

– Det är den taktik Ryssland använder. Skrämsel mot de egna medborgarna, skrämsel mot grannländer och terror mot Ukraina, säger Rysslandskännaren Malcolm Dixelius.

Följ ämnen
Ukraina

Den ryske ambassadören i Sverige, Viktor Tatarintsev, publicerade i går tisdag på ambassadens hemsida ett hotfullt utfall mot de svenska och finska planerna på att bli Nato-medlemmar.

– De nya medlemmarna i fiendeblocket kommer att bli ett legitimt mål för försvarsåtgärder från Rysslands sida, även av militär karaktär, skriver Tatarintsev.

Han hävdar också att svenskarna lider av rysskräck och att vi fortfarande är ”förbittrade över förlorade imperieambitioner” på 1700-talet. I och med Nato-inträdet blir vi en ”lydig amerikansk koloni”, enligt Tatarintsev.

Rysslandskännaren Malcolm Dixelius säger:

– Ryssland tror på allvar att Sveriges intresse för Ukraina har att göra med att vi förlorade slaget vid Poltava 1709. Ryssland är fångat i sin egen imperiedröm.

PLUS: Tidigare intervju med Tatarintsev: ”Skiter i västs sanktioner”

Ambassadören hävdar att Sverige blir en lydig amerikansk koloni nu?

– Det är vad de säger om Ukraina också, att de inte slåss för sin självständighet utan på uppdrag av USA. Ryssarna tycker själva att landets storhet ligger i att de bestämmer över sin nära omvärld. I den ryska debatten har det aldrig funnits någon idé om att de nog skulle må bra av att vara lite mindre och ta hand om sig själva.

Varför säger han att Sverige blir ett legitimt mål om vi går med i Nato?

– Det är klart att vi hade blivit en måltavla i ett krig, oavsett om vi var med i Nato eller inte. Ryssland har aldrig förskonat någon som utropat sig som neutral.

Han skriver också att det till slut kanske inte finns några ukrainare kvar, och att svenskar då kommer att skickas till Ukraina för att ”dö för främmande intressen”?

– Det är fria fantasier. Ukrainarna kommer inte att lämna sitt eget land, och det finns ingen möjlighet någonsin att Ryssland kan besätta Ukraina, varken ekonomiskt eller militärt.

Vad är din reaktion på Tatrintsevs brev till svenskarna?

– Han är en dårfink, en väldigt vårdslös person. Jag har känt honom sedan 1980-talet. Han har alltid varit en stor Sverigevän, det här är nog den bästa plats han kan tänka sig på jorden. Men hans uppdrag i den desperata situation där Ryssland befinner sig är att agera hotfullt, att skrämma Sverige, säger Malcolm Dixelius.

Under onsdagsförmiddagen kallades Viktor Tatarintsev upp till utrikesdepartementet.

– UD kommer att kalla upp den ryske ambassadören för att tydligt markera emot detta uppenbara påverkansförsök, konstaterade Sveriges utrikesminister Tobias Billström i ett uttalande.

Utrikesministern tillade att Sveriges säkerhetspolitik bestäms av Sverige och ingen annan.

Malcolm Dixelius.