19-åring sköt ihjäl Herman – döms till 15 års fängelse

Publicerad 2023-02-26

Herman, 23, skulle hämnas för ett brott som begåtts mot en kvinnlig vän.

Men den 19-åriga mannen han skulle hämnas på var beväpnad och sköt ihjäl Herman i ett parkeringsgarage.

Nu döms mannen till 15 års fängelse.

Herman Nilica, 23, bestämde träff med en 19-årig man den 13 april 2022 i Karlshamn.

De skulle mötas i ett parkeringsgarage och Herman skulle hämnas på mannen för ett brott han begått mot Hermans kvinnliga vän.

19-åringen hade några dagar innan fört iväg kvinnan under hot till en avskild plats där han tvingat henne välja att bli knivhuggen eller få håret rakat. Därefter rakade han av håret på hennes huvud. Motivet bakom händelsen ska ha varit en obetald skuld.

När Herman fick reda på vad kvinnan utsatts för bestämde han träff med mannen och sa att han ville köpa narkotika, enligt utredningen.

Han mötte mannen i parkeringsgaraget. Enligt domen attackerade Herman 19-åringen med ett gängrör och de hamnade i bråk. 19-åringen tog då fram en pistol och sköt Herman i bröstet. Herman slog själv larm till SOS men dog av sina skador.

Herman Nilica.

Hävdat självförsvar

Nu döms 19-åringen till 15 års fängelse för mordet på Herman samt grovt vapenbrott. Han döms även för grovt olaga hot och grovt olaga tvång mot Hermans kvinnliga vän.

19-åringen har under utredningen förnekat samtliga brott förutom det grova vapenbrottet och erkänt att han haft en pistol. Mannen säger i förhör att han blev attackerad och att han sköt i självförsvar.

Tingsrätten bedömer att det uppstått någon form av handgemäng mellan Herman och 19-åringen och att han hamnade i en nödvärnssituation. Däremot anser tingsrätten att det inte var försvarligt för 19-åringen att använda skjutvapenvåld mot Herman. Det var därför inte befogat av 19-åringen att avlossa skott i självförsvar samt att han borde ha kunnat samla sig.

Polisens tekniker i parkeringsgaraget i Karlshamn.

”Varit helt likgiltig”

Tingsrätten skriver i domen att 19-åringen ”utsattes för ett angrepp som ”nödvändigtvis” krävde ett försvar för att avvärjas, men inte nödvändigtvis ett försvar bestående i en kula i bröstet”. Tingsrätten har även bedömt att 19-åringens agerande efter händelsen inte tyder på att mannen agerat försvarligt.

”Hans agerande efter händelsen visar enligt tingsrätten inga tydliga tecken på att han varit särskilt uppjagad eller panikslagen. Tvärtom, präglas hans agerande av ett närmast lugnt och metodiskt agerande”, skriver rätten med hänvisning till att 19-åringen ringde en annan man, träffade honom och att de gick och åt mat. 19-åringen har även handlat åt en annan vän på Citygross.

Enligt tingsrätten har 19-åringen ”medvetet tagit en risk när han sköt Herman Nilica i bröstet på det sätt han gjorde. Han har varit helt likgiltig inför att effekten skulle inträda; dvs. att Herman Nilica skulle dö. Detta har inte fått honom att avstå från sitt handlande och han har alltså haft likgiltighetsuppsåt till gärningen mord”.

19-åringen döms till 15 års fängelse för mord, grovt vapenbrott, grovt olaga hot och grovt olaga tvång. Han ska betala skadestånd till Hermans anhöriga samt till kvinnan som utsattes för grovt olaga hot och tvång.

De två närstående till mannen som åtalats för skyddande av brottsling frias.

Följ ämnen i artikeln