Rishi Sunak blir ny brittisk premiärminister

Uppdaterad 2022-10-25 | Publicerad 2022-10-24

Tidigare finansministern Rishi Sunak, 42, kommer att bli ny brittisk premiärminister.

Storbritanniens tredje på sju veckor.

– Jag lovar att tjäna er med integritet och ödmjukhet, säger Sunak.

I den brittiska politiken och partiet Tories råder hela havet stormar.

Det började med att Boris Johnson avgick efter pandemifesterna på 10 Downing Street. Därefter tvingades ersättaren Liz Truss att avgå efter budgetkaos. Mitt i allt dog dessutom drottningen.

Den som nu ska försöka få rätsida på landet och partiet heter Rishi Sunak, tidigare finansminister under Boris Johnson. Sunak gick på pumpen mot Liz Truss i den förra kampen om partiledarposten.

Den här gången – efter att utmanaren Penny Mordaunt inte samlat tillräckligt stöd – ligger vägen öppen för Sunak att ta över som partiledare för Tories och väljas till premiärminister för Storbritannien. Allt som återstår är formaliteter.

Under processen spekulerades det i en comeback för Boris Johnson – tills Johnson själv gick ut och meddelade att det inte var aktuellt.

I sitt första tal lovade Sunak att hans högsta prioritet är att stärka sammanhållningen i konungariket.

– Storbritannien är ett framstående land, men det råder ingen tvekan om att vi står inför en djup ekonomisk prövning, säger Sunak.

– Jag lovar att tjäna er med integritet och ödmjukhet. Jag kommer arbeta dag in och dag ut för att leverera för det brittiska folket.

Cameron: ”Stolt”

Sunak tjänstgjorde som finansminister under tidigare premiärminister Boris Johnson. Den tillträdande premiärministern har tidigare varit chef för en hedgefond. Rishi Sunak och hans fru Akshata Murty uppskattas vara goda för 730 miljoner pund. På meritlistan finns examina från brittiska Oxford och amerikanska Stanford.

Flera partivänner har uttryckt sitt stöd för valet. Däribland tidigare premiärministern David Cameron.

– Varma gratulationer till Rishi Sunak som kommer att bli premiärminister och leda oss genom utmanande tider. Jag förutspådde för ett årtionde sedan att Tories skulle välja vår första indisk-brittiska premiärminister och jag är stolt över att det kommer att ske. Jag önskar Rishi all välgång, han har mitt helhjärtade stöd, skriver Cameron på Twitter.

42-åriga Rishi Sunak är född i Southampton och har indiska föräldrar. Han blir den första brittiska premiärministern med indisk bakgrund.

På måndagen var kung Charles är på väg till London för att entlediga Liz Truss och utse Rishi Sunak till ny premiärminister. Detta väntas ske på tisdagen, skriver Sky.

Följ ämnen i artikeln