Misstänks ha vetat att kvinna skulle mördas – larmade aldrig polis

Publicerad 2022-12-20

Kvinnan hölls inspärrad i två dagar

Den 33-åriga kvinnan kidnappades och hölls fången av en kollega.

Trots att en 34-årig man misstänks ha vetat vad som hade hänt henne larmade han aldrig polisen. När polisen väl kom var kvinnan död och gärningsmannen hade skjutit sig själv i huvudet.

Nu väcks ett ovanligt åtal mot mannen för att han struntade i att kontakta polisen.

– Min uppfattning är att hade han gjort som han skulle så hade han räddat kvinnans liv, säger kammaråklagare Pia Björnsson.

När den 33-åriga kvinnans chef ringde polisen den 20 augusti ifjol och anmälde henne som försvunnen var han redan oroad.

Kvinnan, som jobbade som ekonomibiträde, var arbetssam och skötsam. Hon missade aldrig en arbetsdag och nu hade hon vare sig dykt eller svarat på de upprepade telefonsamtal han gjort.

I kvinnans lägenhet i Malmö fann polisen hennes plånbok kvarlämnad. Bredvid låg ett medel med muskelavslappande medicin utskrivet på en 44-årig man. En man som kvinnan var kollega och vän med.

Låg bunden i sängen

En polispatrull åkte då hem till 44-åringen och knackade på. Men inne i lägenheten var det tyst.

När patrullen två timmar senare kom tillbaka med en låssmed för att ta sig in fann de, på sängen i sovrummet, den 33-åriga kvinnan och den 44-årige mannen döda.

Kvinnan låg med händerna bundna framför sig och silvertejp över munnen. Hon hade skjutits till döds.

Bredvid låg den 44-årige mannen som tagit sitt liv. Utredningen tyder på att han sköt sig själv efter att polisen knackat på dörren den första gången och han förstått att det var en tidsfråga innan han skulle avslöjas.

I lägenheten fann man olika anordningar som mannen förberett innan kidnappningen. Han hade bland annat fäst rep i väggen samt skruvat fast handklovar.

På en byrå stod en flaska kloroform som han använt för att söva kvinnan med.

Ovanligt åtal

Man tror att kvinnan fängslades av mannen redan kvällen den 18 augusti då all aktivitet på hennes telefon plötsligt avbröts, och att hon sedan var fortsatt fången till den 21 augusti då hon hittades död. Vad hon utsattes för under de dagarna vet ingen säkert men märken på hennes kropp har visat att hon hållits bunden.

Efter mordet och självmordet inleddes en förundersökning. Den visade bland annat att 44-åringen haft kontakt med en tio år yngre man i samband med kidnappningen.

Enligt åklagaren visste den nu åtalade 34-åringen att kvinnan var kidnappad. Han visste även att 44-åringen planerade att mörda henne.

Detta fick han veta redan den 20 augusti, dagen innan hon och 44-åringen hittades döda. Trots det larmade han ingen.

– Nu i efterhand tänker jag att det var jävligt dumt av mig att inte ringa polisen, säger 34-åringen i förhör.

Åtalet med rubriceringen underlåtenhet att avslöja mord och underlåtenhet att avslöja människorov är relativt ovanligt.

– Men det finns en del tidigare avgöranden, säger åklagare Pia Björnsson.

”Kvinnans liv kunde ha räddats”

Maxstraffet för brottet är två års fängelse. Vad åklagaren kommer att yrka på för påföljd vill hon inte säga men hon tror att den åtalade mannens underlåtenhet fick stora konsekvenser.

– Min uppfattning är att om han hade slagit larm på fredagen då han fick veta detta så hade man kunnat rädda kvinnans liv.

Motivet till dådet tros vara ekonomiskt. Den 44-årige mannen hade ont om pengar och stora skulder. I chattar med personer han kände framgår det att han visste att den 33-åriga kvinnan hade en del pengar. Han ska tidigare, för den nu åtalade 34-åringen, har pratat om sina planer att kidnappa, utpressa och sedan mörda kvinnor för att få pengar.

Förundersökningen har visat att pengar flyttats från den 33-åriga kvinnans konto efter att hon kidnappades och att någon försökt göra ett konsumentlån i hennes namn.

– Det är väl det mesta av ett motiv vi kunnat hitta, säger Pia Björnsson.

Den nu åtalade 34-åringen vidgår omständigheterna men förnekar brott.

– Att han skulle gå så långt som att döda henne, det visste jag inte, säger han i förhör.