Uppsalabor får välja vaccin

Uppdaterad 2021-06-10 | Publicerad 2021-06-09

Uppsalabor kan nu välja vilket coronavaccin de ska bli stuckna med.

– Vi berättar vilka vacciner vi har. Vill du verkligen välja kan du göra det förutsatt att båda vaccinen finns, säger Margareta Öhrvall, vaccinationssamordnare i Region Uppsala.

I Region Uppsala är det på flera vaccinationsmottagningar möjligt att välja mellan Pfizers och Modernas coronavaccin.

I bokningsfunktionen går det att fylla i vilket preparat du önskar.

– Beroende på vilken tid man får så är det möjligt att få Moderna eller Pfizer. Men vill du gå till en speciell lokal kanske det bara finns ett vaccin där. Men vill du absolut välja och är beredd att åka runt i regionen så kan man välja, säger Margareta Öhrvall, vaccinationssamordnare i Region Uppsala.

Margareta Öhrvall säger att regionen nu vaccinerar folk från 40 år och att det bland de yngre åldersgrupperna bara går att välja på Moderna och Pfizer – Astra Zeneca är inget alternativ.

Äldre kan välja bort Astra Zeneca

Öhrvall säger att det även är möjligt för äldre personer att välja bort Astra Zeneca.

– Det kan vara så att man tidigare har tackat nej av olika anledningar och nu när alla i en viss åldersgrupp kan boka in sig, så är det tekniskt sett möjligt för äldre att välja annat än Astra, ja.

– Vi är måna om att alla som av olika anledningar har tackat nej tidigare nu ska komma och vaccinera sig. Det är några som har ångrat sig och nu är välkomna på nytt.

Varför tror du att man vill välja?

– Jag tror mer att man vill välja tid och plats. När man hade Astra Zeneca fanns det mer synpunkter. Men i yngre åldersgrupper är det viktigare att få tid.


PODD Varför upprepades historien i utsatta områden?

Aftonbladet Daily med journalisten Nuri Kino och Södertäljes kommunalråd Boel Godner.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Följ ämnen i artikeln