Talibanerna närmar sig Kabul – omringar huvudstaden

Presidenten: Öppnar för samtal med alla parter i konflikten

Publicerad 2021-08-14

En efter en faller provinshuvudstäderna i Afghanistan.

På lördagen är talibanerna bara kilometer från huvudstaden Kabul.

Samtidigt försöker hundratusentals civila fly undan det dödliga våldet i landet.

På lördagen har talibanerna kontroll över mer än två tredjedelar av Afghanistan.

Landets regering kontrollerar nu bara tre större städer: Kabul, Jalalabad och Mazar-i-Sharif.

På lördagsmorgonen kom nya uppgifter om att talibanerna påbörjat ett anfall mot Mazar-i-Sharif, rapporterar AP.

Staden har attackerats från flera håll och striderna ska ha startat i stadens utkanter.

Det finns inga uppgifter om hur många som skadats.

Landets president Ashraf Ghani besökte Mazar-i-Sharif så sent som i onsdags för att samla försvaret och allierade milischefer.

Enligt uppgifter till SvD ska den amerikanska och den afghanska regeringen ha gjort upp med talibanerna om att fördela makten i landet. Om uppgifterna stämmer innebär det att regeringen överlämnar 17 av landets 34 provinser till talibanerna, enligt tidningen.

Över 400 000 civila har tvingats fly de senaste veckorna på grund av den eskalerande konflikten.

Tidningen menar också att det finns uppgifter om ett hemligt förslag på en fredsuppgörelse mellan den afghanska regeringen och talibanerna. Den skulle innebära att Ashraf Ghani avgår och ersätts av en tillfällig regering kontrollerad av talibanerna. Uppgifterna har inte kunnat bekräftas officiellt.

I utbyte mot presidentens avgång ska talibanerna ha lovat att inte ta över Kabul med våld.

Närmar sig huvudstaden

På lördagsmorgonen befann sig talibanerna bara fem mil från Kabul. Dag för dag har de rört sig allt närmare den regeringsstyrda staden. Den fundamentalistiska rörelsens läger omgärdar och oron för en stundande offensiv växer.

Bara timmar senare kom nya uppgifter om att Talibanerna rört sig framåt, och enligt AP ska de befinna sig 11 kilometer från huvudstaden.

– Just nu är inte Kabul under direkt hot, men samtidigt är det tydligt för alla att talibanerna försöker isolera staden, sade John Kirby, talesperson för det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon i fredags.

Flera länder har börjat begränsa eller helt kalla hem diplomatisk personal. Sverige finns bland dem som har beslutat sig för att skicka hem delar av personalen från ambassaden i Kabul.

USA:s ambassad uppmanas personal att förstöra känsligt material samtidigt som amerikanska soldater har anlänt för att se till att evakueringen av personal flyter på.

På lördagen meddelade Ashraf Ghani att han öppnar för samtal med alla parter i konflikten för att få ett stopp på den eskalerande situationen.

Han meddelade också att prioriteten nu är att mobilisera försvarsstyrkorna.

Tiotusentals barn på flykt inom landet

Miljontals människor har lämnat Afghanistan för att komma undan det dödliga våldet som pågått i närmare två decennier. I den eskalerande konflikten har ytterligare 400 000 civila drivits på flykt bara de senaste veckorna, både inom och utanför landet, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.

Många av dem är barn.

Mer än 70 000 barn har flytt till huvudstaden de senaste dagarna, enligt siffror från Rädda Barnen som BBC tagit del av. Många av barnen har förlorat familjemedlemmar, och flera av dem är helt ensamma.

Tältläger har slagits upp vid huvudstadens utkanter. Men lägren har inte plats för den växande skaran människor i nöd. En hel del internflyktingar sover på gatan eller i övergivna lokaler.

Många av dem har i panik flytt och lämnat sina hem, jobb och tillhörigheter i andra städer i landet, som nu tagits över av talibanerna.

Samtidigt rör sig talibanerna allt närmre huvudstaden.

På lördagen är talibanerna bara fem mil från huvudstaden Kabul.

Kanada: Tar emot flyktingar

Kanada är ett av få länder som uppgett att de kommer ta emot människor från Afghanistan. På fredagen meddelande migrationsminister Marco Mendicino att landet kommer ta emot 20 000 flyktingar – däribland journalister, människorättsaktivister och offentligt anställda personer, skriver Global News.

Många civila afghaner försöker även fly till Turkiet. Bilder visar hur människor gömmer sig i bakluckor och trånga skåpbilar för att smugglas ut ur landet. Smugglarna kräver ofta stora summor pengar och vägen ut ur landet är mycket riskfylld. Andra försöker fly till fots för att ta sig från de talibankontrollerade städerna.

Afghanska flyktingar vid den turkiska gränsen.