Rysk granskningsgrupp får människorättspris

TT

Publicerad 2021-09-23

Polis sattes in med anledning av en planerad demonstration i Moskva sommaren 2019. Enligt OVD-Info greps runt 50 personer redan innan protesterna hade börjat. Arkivbild.

Observatörsgruppen OVD-Info har i tio år granskat polisinsatser mot oppositionella i Ryssland.

Nu får gruppen utmärkelsen Årets människorättsförsvarare.

Priset delas ut av organisationen Civil Rights Defenders, som beskriver OVD-Info som en livsviktig källa till oberoende information om politisk förföljelse i Ryssland.

”Trots regimens oupphörliga försök att tysta oliktänkande lyckas OVD-Info att med stort mod dokumentera arresteringar och ge rättshjälp till tusentals demonstranter”, skriver Civil Rights Defenders styrelse i motiveringen för priset.

OVD-Info bildades 2011 av programmeraren Daniil Beilinsson och journalisten Grigory Okhotin, som startade en sajt för att bevaka häktningar och polisvåld under protester i Ryssland. I dag har organisationen 75 medarbetare och runt 3 000 volontärer.

Daniil Beilinsson säger i pressmeddelandet att priset är ett viktigt erkännande, och enligt hans kollega Grigory Okhoti öppnar priset möjligheter för organisationen.

”Vi vill att hela världen får veta om förtrycket och att Ryssland inte är Putin, utan ett land fullt av frihetsälskande människor som aktivt motsätter sig politiskt våld”, säger han.

Hittills i år har OVD-Info registrerat nästan 23 000 fall av frihetsberövanden i samband med fredliga demonstrationer.