Riskabelt förstora bröst med fillers

Vivvi Alström/TT

Uppdaterad 2022-03-28 | Publicerad 2022-03-27

Att förstora brösten med fillers kan ha allvarliga biverkningar. Arkivbild.

Metoden att förstora brösten med så kallade fillers kan ge svåra komplikationer. Bland annat kan bröstcancer missas vid röntgen.

Bröstförstoring är ett av populäraste plastikkirurgiska ingreppen i Sverige. De allra flesta väljer implantat, men det går även att förstora brösten med fillers. Man kan injicera till exempel kroppseget fett eller en vattenbaserad gel. Men nu varnar läkare för att metoden kan ha allvarliga biverkningar.

I Läkartidningen skriver tre läkare att kirurger vid flera bröstcentrum har fått ta hand om patienter med komplikationer efter injektioner av olika fillers. Framför allt gäller det så kallad vattenbaserad filler, som kan sprida sig i bröstkörtelvävnaden. I ett fall drabbades en kvinna av återkommande infektioner med varfyllda bölder i brösten.

Enligt läkarna kan det krävas flera operationer för att få ta bort materialet. Ibland måste även bröstvävnad opereras bort.

Fillermaterialet kan också orsaka förändringar som antingen misstolkas som bröstcancer eller som maskerar en tumör vid röntgen.

Sannolikt är biverkningar av vattenbaserade fillers vanligare än man känner till.

”Det finns en stor underrapportering av komplikationer vid bröstförstoring med fillers”, skriver läkarna.

En orsak kan vara att många kvinnor i Sverige väljer att göra bröstförstoringen utomlands och inte alltid vet vilken typ av filler som har använts. En annan att läkare inte alltid rapporterar biverkningar till Läkemedelsverket.

Följ ämnen i artikeln