Bildt går emot Kristersson om Nato: ”Förutsätter att de stora partierna är eniga”

Publicerad 2022-03-23

Tidigare statsminister och utrikesminister Carl Bildt är emot Ulf Kristerssons Nato-plan.

Frågan har en sådan tyngd att det krävs politisk samsyn, menar han.

– Det förutsätter att alla de stora partierna är eniga om det steget, säger han i en intervju i Sveriges Radio.

Moderatledaren Ulf Kristersson tog i slutet av förra veckan ett nytt steg i frågan om ett svenskt medlemskap i Nato. Om han blir statsminister i höst tänker han lämna in en ansökan till försvarsalliansen även om Socialdemokraterna säger nej.

”En bred samsyn i dessa frågor skulle gagna Sverige. Men en regering som jag leder kommer att lämna in en Natoansökan, om det efter valet finns majoritet för medlemskap i riksdagen. Socialdemokraterna har inte längre veto i denna fråga.” skrev Kristersson i en debattartikel i DN.

Förutsätter enighet

I en intervju i Sveriges Radios P3 argumenterar Carl Bildt, tidigare statsminister, utrikesminister och Moderatledare, emot den uppfattningen.

Enligt honom är det viktigt att det finns en majoritet i riksdagen och att de stora partierna är eniga för att ett medlemskap ska bli aktuellt.

– Det här är inte något man gör med en rösts övervikt, eller lottar i riksdagen, vare sig i Finland eller i Sverige. Det förutsätter att alla de stora partierna är eniga om det steget. Och då ska man ta det steget med viss bestämdhet, snabbhet och styrka, säger han till P3.

Moderatledaren Ulf Kristersson under Natoövningen Cold Response 2022 utanför Narvik i nordnorge på måndagen.

Resonera sig fram till enighet

Senare i intervjun understryker Bildt ännu en gång sin uppfattning. Han anser att frågan bör avhandlas under de återkommande partiledarsamtalen om Sverige säkerhet.

– Det här en nationell fråga. Man kan vara socialist, vänster eller höger, men Sveriges säkerhet bör vara ett överordnat intresse. Jag hoppas att man kan resonera sig fram till något där alla de stora partierna är eniga, säger Bildt.

Aftonbladet har sökt Ulf Kristersson som avböjer kommentar och hänvisar till Moderaternas utrikespolitiska talesperson Hans Wallmark. Han säger att det är bra om de stora partierna är eniga, men han delar inte Bildts uppfattning att det är en förutsättning.

– Om alla ska med så är det den som vill minst som sätter hastigheten, så kan det inte vara. Inget parti kan tilldelas veto, säger Wallmark.

Blir majoritet om SD svänger

Vad betyder det för M att Carl Bildt inte delar er uppfattning i frågan?

– Carl är en mycket aktiv röst i den svenska utrikes- och säkerhetspolitiska debatten, men han är en bland  många röster som man måste ta hänsyn till. 

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är emot ett medlemskap i Nato. Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet är för. Sverigedemokraterna har tidigare sagt nej men partiet har efter Rysslands invasion av Ukraina öppnat för att ompröva det. Om SD svänger finns det med nuvarande mandatfördelning en riksdagsmajoritet för att gå med i Nato.

Aftonbladet har utan framgång sökt Carl Bildt för kommentar.