Panik och förvirring när Nobelpristagaren presenterades

Bokhandlaren: ”Visste inte vem det var”

Uppdaterad 2022-10-06 | Publicerad 2021-10-07

Kultursverige stod med gapande mun när Nobelpriset i litteratur meddelades i dag.

Ingen verkade ha räknat med att Abdulrazak Gurnah skulle få priset.

– Jag hade aldrig hört namnet förut, säger Gunnar Bolin, programledare för P1 Kultur.

När Abdulrazak Gurnah tilldelades 2021 års Nobelpris i litteratur var den stora frågan på allas läppar: ”Vem är det?”

P1 Kulturs programledare, Gunnar Bolin, var en av dem som fick ta Google till hjälp:

– Det var en och annan tappad haka här runt bordet, får jag ärligt säga. Jag hoppas att jag inte skämmer ut mig, men jag hade aldrig hört namnet förut, säger han i programmet.

Förvåningen var även stor i Aftonbladets tv-studio:

– Överraskande! Jag tänker att det är Svenska Akademiens hämnd på alla kulturjournalister i Sverige, säger Åsa Linderborg, senior reporter och före detta kulturchef på Aftonbladet.

– Det är en fantastisk motivering. Man blir väldigt sugen på att ta del av hans författarskap, säger Karin Pettersson, kulturchef på Aftonbladet.

Bokhandlaren: ”Vi har inte hans böcker”

Samma förvirring rådde i den bokhandel där Aftonbladets reporter befann sig när pristagaren annonserades.

– Jag hade inte hört talas om Gurnah ska jag vara ärlig med. Men det ska bli roligt att läsa, säger bokhandlarbiträdet Alexander Freudenthal.

Stämningen var ändå god, trots att bokhandeln för tillfället inte hade några av pristagarens böcker inne.

– Vi har haft det tidigare men vi har det inte längre. Man kan inte ha alla böcker inne, säger bokhandlaren.

Bråda tider väntar nu för bokhandlarna när kunderna väntas strömma till butikerna för att köpa Gurnahs verk. Än så länge finns bara två böcker översatta till svenska: Paradiset och Den sista gåvan.

– Nu beställs det som finns både på svenska och engelska. Sen försöker vi få hit dem så fort som möjligt, säger Freudenthal.

Abdulrazak Gurnah från Zanzibar är 2021 års Nobelpristagare i litteratur.

Pristagaren: ”Total överraskning”

Men mest överraskad av dem alla var kanske pristagaren själv:

– Det kom som en så total överraskning att jag var tvungen att vänta tills jag hörde tillkännagivandet innan jag kunde tro på det, säger Abdulrazak Gurnah till nyhetsbyrån Reuters.

– Jag är väldigt tacksam för att Svenska Akademien har nominerat mig och mitt arbete. Det är bara ett så stort pris och en så enorm lista över fantastiska författare – jag försöker fortfarande att ta in det.

Skriver om kolonialism

Abdulrazak Gurnah föddes på ön Zanzibar 1948 men flydde till England i slutet av 1960-talet. Han började skriva i exil som 21-åring på engelska, trots att swahili är hans modersmål.

1987 utkom hans debutroman Memory of Departure, som följdes upp av Pilgrim’s Way (1988) och Dottie (1990). Hans internationellt mest kända verk är däremot Paradiset som kom 1994 (på svenska 2012).

Fram till sin pension var Gurnah verksam som professor i litteratur vid University of Kent i Canterbury. Hans litterära inriktning ligger främst på postkoloniala författarskap som Wole Soyinka, Ngũgĩ wa Thiong’o och Salman Rushdie.

Svenska Akademiens nominering lyder:

”Nobelpriset i litteratur år 2021 tilldelas romanförfattaren Abdulrazak Gurnah, född på Zanzibar och verksam i England, för att kompromisslöst och med stor medkänsla genomlyst kolonialismens verkningar och flyktingens öde i klyftan mellan kulturer och kontinenter”


 Uppdatering 221006: Annie Ernaux får Nobelpriset i litteratur 2022