Sveriges senast byggda skyddsrum – 20 år gammalt

Inga skyddsrum byggda på 20 år – trots ökad hotbild

Uppdaterad 2022-03-24 | Publicerad 2022-03-21

Skyddsrummet på Wivalliusgatan i Stockholm byggdes hösten 2002.

Det var det sista som byggdes i Sverige med statliga medel.

– I dessa tider känns det jättebra att ha ett skyddsrum så nära, säger Peringvar Östblom, som bor i huset.

2002 byggdes de sista statliga skyddsrummen i Sverige. Då togs beslutet att man inte längre behöver bygga skyddsrum när man bygger nya fastigheter – det kravet försvann.

Ett av de sista som byggdes finns på Kungsholmen i Stockholm, ett stenkast från den ryska ambassaden. Det färdigställdes i november 2002, under ett flerfamiljshus med 56 bostäder.

Används som förråd i fredstid

Vägen in till skyddsrummet går via en av garageportarna på Wivalliusgatan. Där hänger en orange skylt med en blå triangel. Trots att många skyddsrum i dag används som parkering är det inte själva garaget som är skyddsrummet.

Skyddsrummet på Wivalliusgatan i Stockholm byggdes hösten 2002. Det var det sista som byggdes i Sverige med statliga medel.

I stället fortsätter man in, förbi parkeringsplatserna, tills man når två förstärkta dörrar. Där hänger ännu en skyddsrumskylt.

– Bostäderna byggdes ovanpå gamla garagebyggnader, och delar av huset är till och med byggt på skyddsrummet, säger Peringvar Östblom, vicevärd för bostadsrättsföreningen och boende i huset.

Bakom dörrarna ligger bostadsrätternas källarförråd. Här ska 120 människor kunna söka skydd i händelse av krig.

Inom 48 timmar ska det kunna ställas om till ett fullt fungerande skyddsrum. Styrelsen har redan börjat arbeta på en plan för vem som ska göra vad, om det värsta skulle inträffa.

I dag används delar av skyddsrummet som ett förråd men det ska kunna ställas i ordning inom 48 timmar.

– Det första vi kommer att göra är att plocka ur alla prylarna som finns här. Även stålgallrena måste bort så att 120 personer ska kunna sitta här inne. Om folk skulle vara på landet får vi ta fram stora saxen och klippa låsen och bära ut deras utrustning.

”Inga mjukisgrejer”

Trots att det är nästan 20 år gammalt, är det fortfarande Sveriges senast statligt byggda skyddsrum. Förutom dörrarna in till förrådet finns två nödutgångar som leder upp till marknivå.

 I fredstid används skyddsrummet som förråd.

Här finns också vattendunkar, filter och stödbalkar – kvar från tiden det byggdes. Men enligt Peringvar Östblom är allt i gott skick. Man klarade kontrollen som gjordes i somras, berättar han.

– Grannarna har ungefär 40 år äldre skyddsrum och de har fått åtgärda ett antal saker då grejerna blivit gamla, plasten blivit stel och sådant där. Här är det ju relativt sett nytt. Och det är ju inga mjukisgrejer, det är grejer som tål att vara länge.

MSB: Därför slutade Sverige bygga skyddsrum

2002 gjordes bedömningen att det sannolikt inte skulle vara någon fara för Sverige att bli utsatt för ett militärt angrepp, berättar Lars Gråbergs, handläggare på MSB. Då slutade Sverige bygga skyddsrum.

– I förhållande till befolkningsmängden hade vi dessutom ett stort antal skyddsrum i Sverige, så man fokuserade i stället på att vidmakthålla de skyddsrum som redan fanns, säger han.

– Det var säkert ett beslut som då var helt korrekt, man såg ingen anledning till att bygga fler skyddsrum.

Befolkningen har dock växt och hotbilden mot Sverige har ökat. Trots det finns det i dag inga konkreta planer på att bygga fler skyddsrum. Förra våren tillsatte dock regeringen en utredning som bland annat ska se över skyddsrumsbeståndet. I höst ska den vara klar.

– Skulle det vara så att man kommer fram till att det behöver byggas fler skyddsrum, så kan man göra det i efterhand, säger Lars Gråbergs.

Peringvar Östblom, vicevärd i bostadsrättsföreningen.

Stort intresse för skyddsrummet

Rysslands invasion av Ukraina och hotet om krig i Europa har fått det svenska intresset för skyddsrum att skjuta i höjden. Så även i bostadsrättsföreningen på Wivalliusgatan. Styrelsen har planerat att bjuda in alla som vill att få se och höra mer om skyddsrummet.

– Det har kommit lite frågor i samband med händelserna i Ukraina från folk som är lite oroliga. Vi bor precis intill den ryska ambassaden, så det är väldigt aktuellt, det är polisbilar utanför hela dygnet. Då måste vi ställa upp och visa vad vi har för någonting, säger Peringvar Östblom.

Skyddsrummet är dock inte bara till för de som bor i huset. Vem som helst får söka skydd i vilket skyddsrum som helst. Det är först till kvarn som gäller, enligt MSB.

På samma gata, i husen mittemot, finns ytterligare tre skyddsrum med sammanlagt 292 platser.

– I dessa tider känns det jättebra att ha ett skyddsrum så nära.