14-åring dödad i provrum – polisen släpper video

Publicerad 2021-12-29

En 14-årig flicka dödades av misstag av polis när hon provade kläder i en butik i Los Angeles.

Nu släpper polisen videomaterial från händelsen som väckt massiv kritik i USA.

– Jag blev chockad när jag såg videon, säger John Hamasaki som utreder skjutningen.

Filmen från kroppskameran visar hur polisen följer efter en man som gått till attack mot människor i köpcentrumet Burlington i Los Angeles innan tre skott avlossas mot honom.

En av kulorna gick genom väggen och träffade 14-åriga Valentina Orellana-Peralta som befann sig i ett provrum tillsammans med sin mamma.

– Vi hörde skrik och satte oss ner på golvet innan något träffar henne och vi kastas omkull. Det fanns inget jag kunde göra. Hon dog i mina armar, säger mamman Soledad Peralta på en känslosam presskonferens under tisdagskvällen, svensk tid.

”Dog i mina armar”

14-åriga Valentina kom till USA från Chile för sex månader sedan tillsammans med sin mamma för att besöka en äldre syster som jobbar där.

Inför julen hade även Valentinas pappa rest till USA för att få fira tillsammans med familjen.

– Jag var förkrossad när hennes mamma ringde och sade att hon dödats i köpcentrumet. Jag hade redan köpt julklappar till henne, det var en skateboard som hon önskat sig. Den kom med posten dagen efter hennes död och jag kommer att lägga den vid hennes grav så att hon kan skejta med änglarna. Jag är förkrossad. När alla var hemma med sina familjer hade jag en tom stol hemma, säger Juan Pablo Orellana.

Valentina Orellana-Peralta hade önskat sig en skejtboard i julklapp. ”Jag kommer att lägga den vid hennes grav”, sa hennes pappa på presskonferensen.

Videomaterialet som släpptes under måndagen har skapat frågetecken om varför polisen valt att använda dödligt våld i situationen.

”Är oförsvarbart”

– Det fanns inget i videon som rättfärdigade att öppna eld med automatvapnet som polisen gjorde. Jag blev chockad när jag såg videon. Dödligt våld är alltid den sista utvägen, säger John Hamasaki på San Fransiscos poliskommission som utreder händelsen, enligt The Guardian.

Den 14-åriga flickans död har väckt massiv vrede i hela USA.

– Det är oförsvarbart att utbildade poliser öppnar eld i en butik full med folk mitt under julhandeln utan att ens veta om om den misstänkte är beväpnad, säger Domingo García, ordförande i förbundet för latinamerikanska medborgare.

I polisens egna film syns händelseförloppet.

Följ ämnen i artikeln