Antikroppstester kan ge regioner vinst

TT

Publicerad 2020-08-13

En del regioner kan tjäna på regeringens ersättning för antikroppstester, genom att betala betydligt mindre än schablonbeloppet för testerna. Arkivbild.

Regioner kan tjäna miljoner på ersättningen för antikroppstester, genom att förhandla till sig betydligt lägre priser än vad regeringen räknat med att testerna ska kosta, skriver Dagens Nyheter.

Alla regioner får ett schablonbelopp om 750 kronor per analyserat antikroppstest, enligt avtal mellan regeringen och Sveriges kommuner och regioner (SKR). Regionerna får ta ut maximalt 200 kronor från den som vill testas, och kan alltså som mest få 950 kronor per analyserat test.

Syftet med det fastställda beloppet är att alla regioner ska ha råd att testa, enligt Emma Spak, sektionschef vid SKR.

– Förutsättningarna ser olika ut i olika regioner, och då måste man ta hänsyn till det i ersättningsnivån. Sedan kan vissa regioner ha bättre förutsättningar än andra att pressa ner kostnaderna och därmed få ett litet överskott, säger hon till DN.

Ersättningen baseras på underlag från Folkhälsomyndigheten, regioner och privata aktörer. En del regioner kan dock få ett rejält överskott.

Region Skåne kommer, genom en upphandling där sex aktörer gick med på att utföra testerna till det lägsta anbudspriset, att ha 475 kronor kvar av ersättningen – per test.

Enligt DN:s beräkningar kan det komma att ge ett överskott på 160 miljoner kronor.

– Jag förstår att det kan sticka lite i ögonen på folk, men vi har ju inte agerat utifrån något vinstintresse, säger Gilbert Tribo (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i region Skåne, till DN.

Följ ämnen i artikeln