Förteget om Hongkong på fastlandet

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Demonstranter i Hongkong på söndagen.
Foto: Kin Cheung/AP/TT
Demonstranter i Hongkong på söndagen.

Protesterna i Hongkong omnämns knappt i Fastlandskinas statliga och regeringstrogna medier. I kinesiska sociala medier har bilder och omnämnanden av händelserna tagits bort.

Den statliga nyhetsbyrån Nya Kina har publicerat en notis i ämnet där det konstateras att lagförslaget dragits tillbaka "med hänsyn till de starka och skilda åsikterna i samhället" och beskriver det som att Carrie Lam bett om ursäkt för att Hongkongregeringens tillkortakommanden lett till "avsevärda kontroverser och dispyter i samhället". Folkmassornas protester omnämns inte alls.

I kommunistpartiets tidning Folkets Dagblad tas saken upp i en kort åsiktsartikel där det påstås att de flesta Hongkongbor står bakom lagförslaget:

"Allmänheten i stort ser fram emot att sätta stopp för juridiska kryphål för att förhindra att Hongkong blir en fristad för syndare."

Det statliga etermediebolaget CCTV tog inte upp saken i sina stora nyhetssändningar.

Sökningar på Kinas motsvarighet till Twitter, Weibo, gav endast uttalanden från utrikesdepartementet som resultat. Departementet har beskrivit demonstrationerna som kravaller och som "beteende som underminerar Hongkongs fred och stabilitet".

I Hongkong är plattformar som Facebook och Twitter tillgängliga, vilket de inte är på fastlandet.

Publicerad:

LÄS VIDARE