Kvarter för hemlösa rann ut i sanden – nu tar MKB över

Av: Robert Rosén, Aftonbladet, Omni

Publicerad:
Uppdaterad:
Arkivbild
Foto: Emil Langvad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild

Det som skulle bli ett unikt pilotprojekt för 340 miljoner kronor slutade med skandal och domstol.

Nu tar kommunala MKB över marken och bygger bostäder och äldreboenden.

Malmö stad hade planer på att bygga ett helt kvarter för hemlösa på Limhamn. Efter en rad uppmärksammade turer har projektet nu tagit en ny vändning, skriver Sydsvenskan och Lokaltidningen.

Bostadsföretaget MKB köper istället marken för 110 miljoner kronor direkt av holdingbolaget som äger nuvarande fastighetsägaren Skånska Strand.

Planen är att bygga 90 hyreslägenheter och ett äldreboende.

Köpet välkomnas av oppositionen, som länge motsatt sig det tidigare projektet.

”Nu kan de boende kring Spiran andas ut och släppa sin oro om sociala problem och fallande fastighetsvärden”, skriver kommunalrådet Torbjörn Tegnhammar (M) i en skriftlig kommentar till tidningen.

Rose-Marie Carlsson (S), kommunalråd med ansvar för socialtjänst och arbetsmarknad, kommenterar försäljningen i ett mejl till Aftonbladet:

”Planer ändras. Att MKB köper fastigheten i Limhamn ger goda förutsättningar för en hållbar bostadsutveckling för alla Malmöbor. Samtidigt måste kommunen fortsätta det hårda arbetet med att få bort hemlösheten”, meddelar hon.

Det var år 2017 som socialförvaltningen vid Malmö kommun presenterade jätteprojektet på Krossverksgatan.

Man hade då precis skrivit ett 20-årskontrakt med bostadsföretaget Skånska strand AB – ett kontrakt värt 340 miljoner kronor.

Det var tidningen Sydsvenskan som avslöjade att företaget i själva verket ägdes av ett holdingbolag i skatteparadiset Cypern.

Sydsvenskan rapporterade också att hela satsningen kunde vara olaglig eftersom den aldrig upphandlats. Något tre domstolar sedan dess hållit med om.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE