Nya livet i krisen: "Kämpar för min familj"

Simon Sjöstrand/TT

Publicerad 2020-04-18

Han jobbade som barnläkare i Egypten och Förenade arabemiraten i över tio år.

Nu snabbutbildas han på komvux i Örebro för att hjälpa Sverige i krisen.

– Jag blir glad om jag kan få andra att le, säger Mohammed Mostafa Kashef som hoppas få återförenas med sin familj.

37-årige Mohammed Mostafa Kashef kom till Sverige i september. Hans två barn, fem och sju år gamla, är kvar i Egypten och hans fru jobbar som gynekolog i Förenade arabemiraten.

– När krisen började flyttade barnen till Egypten eftersom min fru jobbar med fall av corona och det är en risk. Så vi är en familj som är uppdelad i tre delar. En del här, en i Förenade arabemiraten och en i Egypten. Det är svårt för mig, säger han.

Det svenska utbildningssystemet och möjligheterna till forskning lockade honom till Sverige. Målet i framtiden är att fortsätta jobba som barnläkare i Sverige och att få hit familjen.

Till dess vill han göra vad han kan för att hjälpa till i krisen.

Praktisk omvårdnad

Just nu ingår han i en SFI-grupp som snabbutbildas på komvux i Örebro för att stötta den tungt belastade vård- och omsorgen. Utbildningen är tre veckor lång plus två veckors praktik.

Flera grupper ska utbildas, inte bara inom SFI och med lite olika upplägg, primärt för att jobba på äldreboenden. Grundkraven är att ha ett funktionellt språk och intresse eller erfarenhet av att arbeta inom vård.

Eleverna lär sig praktisk omvårdnad, som att hjälpa till vid måltidssituationer och påklädning, och personlig hygien. Bemötande och kommunikation är också en stor del av arbetet.

– Det här är ju inte på något vis en fullvärdig vårdutbildning utan en utökad introduktion kan man säga, säger Sahra Strandberg, verksamhetschef för vård- och omsorgsförvaltningen i Örebro.

"Jättestor tjänst"

Totalt utbildas cirka 30 personer i april och lika många i maj.

Sahra Strandberg är tacksam för hjälpen.

– Det är en jättestor tjänst för samhället att de kliver in och tar den här utmaningen, vi är jättetacksamma för det.

En annan med erfarenhet från vård och omsorg är 27-åriga Halima Arfaye från Somalia. Hon kom till Sverige för fem år sedan och jobbade bland annat på äldreboende i sitt hemland.

– Det känns bra. Jag är intresserad och vill få mer erfarenhet, säger hon.

TT: Du är inte rädd med tanke på riskerna?

– Nej, nej. Alla är rädda för corona, men jag hoppas klara det. Man måste tvätta händerna ofta. Varmt vatten, tvål, handsprit. Man får vara försiktig.

"Måste kämpa"

Mohammed Mostafa Kashef står några meter bort och pratar, ofta med ett stort leende på läpparna.

– Det var svårt med språket i början, men jag hoppas att alla som hör mig nu förstår mig, skrattar han.

Trots den allvarliga situationen försöker han blicka framåt.

– Coronaviruset är en dålig sak som vi inte förväntade oss skulle hända. Det påverkar alla personer; mig, min familj, alla. Men jag är läkare och min roll är att hjälpa andra. Jag trivs med det och när jag ser dem le framför mig är det en bra sak, för då känner de sig bra.

– Man måste kämpa. Jag kämpar för mig själv och för min familj. Jag hoppas få hit dem i framtiden.

Följ ämnen i artikeln