Frustration efter uppskjutet val i Katalonien

TT-AFP

Publicerad 2018-01-30

Regionparlamentet i Katalonien skjuter upp valet av ny regionpresident, sedan den omstridde Carles Puigdemont blockerats av författningsdomstolen.

Beslutet väckte ilska bland hårdföra separatister, som inte vill vika sig för centralregeringen i Madrid.

Parlamentet skulle på tisdagen ha röstat om att återinsätta den tidigare regionpresidenten Carles Puigdemont på posten. Men sedan författningsdomstolen nyligen slagit fast att Pugidemont måste vara fysiskt närvarande för att kunna väljas, så meddelade talmannen Roger Torrent att omröstningen skjuts upp.

– Jag tänker inte föreslå någon annan kandidat, sade han och satte därmed stopp för spekulationerna om att separatisterna tänker lägga fram ett annat namn.

Ingen annan kandidat

Han klargjorde att fokus ligger på att se till att Puigdemont, som befinner sig i exil i Bryssel, får immunitet mot de brott som regeringen anklagar honom för.

Tidigare under morgonen varnade Spaniens premiärminister Mariano Rajoy återigen för rättsliga följder om regionparlamentet gick vidare med valet av Puigdemont.

Medan Madrid välkomnande beslutet att skjuta på omröstningen så väckte det protester från Puigdemonts parti Tillsammans för Katalonien och vänsterradikala CUP, två av separatistpartierna i parlamentet. Torres tillhör ett tredje separatistparti, ERC.

– Vi kommer att stanna här så länge som det krävs, det är folk ute på gatorna, vi har rösterna, sade Elsa Artadi, talesperson för Tillsammans för Katalonien.

Demonstranter utanför

Ett hundratal demonstranter hade samlats utanför parlamentsbyggnaden i Barcelona. En del av dem bar masker med Puigdemonts bild på.

CUP:s talesperson Carles Riera manade till en "ny period av mobilisering och civil olydnad".

Madrid avsatte Puigdemont från posten som regionpresident i höstas sedan han utropat Katalonien som självständigt från Spanien. Det skedde efter en olagligförklarad och ifrågasatt folkomröstning som visade att en majoritet var för självständighet för regionen.

Regeringen i Madrid upplöste även hela regionparlamentet och utlyste regionalt nyval till 21 december. Separtistsidan fick flest röster i valet och har sedan dess format ett nytt regionparlament, valt talman och nominerat Carles Pugidemont till sin regionpresident.

Följ ämnen i artikeln