Mexikos knarkkrig raderar ut ett Hultsfred varje år

Ciudad Juarez har tagit över som mordets huvudstad

Ciudad Juarez är laglöst land.

En stad där ett människoliv är mindre värt än en pilsner.

Knarkkriget i Mexiko raderade förra året ut ett helt Hultsfred.

Värst av alla ställen är staden Ciudad Juarez belägen precis vid gränsen till USA. Under årets första nio månader 2009 mördades 1 800 människor. Polisen hävdar att 90 procent av morden är knarkrelaterade.

Staden har tagit över den roll som Medellin i Colombia hade för 20 år sedan.

Rena avrättningar

Morden är ofta rena avrättningar på offentliga platser. Inte sällan med meddelanden som ska tjäna som varning till andra.

I dag är morden rutin och hamnar sällan på förstasidorna ens i Mexiko om det inte är något extra spektakulärt. Som när en person spändes fast mellan två lastbilar och kroppens slets mitt itu.

Totalt fick sextusen människor sätta livet till i knarkkriget förra året. Det är som om en stad av Hultsfreds storlek skulle ha raderats ut. Eller två Vilhelmina. Varje år de senaste tre åren.

Mest skrämmande är hur samhället verkar stå helt lamslaget.

10 000 soldater

Centralregeringen i Mexico City har skickat 10 000 soldater till Ciudad Juarez för att få slut på våldet. Ändå fortsätter mordvågen.

Bakom våldet ligger en makstrid mellan olika knarkkarteller som slåss om att lägga under sig den lukrativa knarksmugglingen till USA.

Då talar vi inte om några småkriminella busar.

Sinaloakartellens ledare Joaquin Guzman pekas av den amerikanska finanstidningen Forbes ut som superrik med en förmögenhet på sju miljarder kronor.

Han omger sig av en tungt beväpnad elitstyrka där många av medlemmarna rekryterats från Mexikos armé.

Med sina knarkpengar kan han muta nästan vem som helst.

Politiker och åklagare mutade

Knarkmaffians köpta hantlangare finns bland åklagare, domare, politiker, fängelsechefer och generaler.

För att inte tala om polisen. Den som gör en polisanmälan har ungefär 50 procents chans att träffa på en polis som står på knarkkartellernas avlöningslista.

Makten sträcker sig utanför det egna landet.

Forbes placerar Joaquin Guzman på plats 41 över världens mäktigaste. Då hamnar han före personer som Rysslands president Dimitrij Medvedev och Frankrikes Nicolas Sarkozy.

Kampen om knarket är så våldsam och omfattande att den hotar Mexikos överlevnad som nation. Pentagon pekade i en rapport förra året ut två länder som hotades av kollaps, Pakistan och Mexiko.

Kriget har växt i takt med att Mexiko tagit över från Colombia som transitland av kokainet som förs in i USA.

Det krävs mycket mod för att våga utmana drogbaronerna.

Polismord varannat dygn

Förra året lovade polischefen i Ciudad Juarez att han skulle ta itu med hårdhandskarna mot knarkgängen. Maffians svar blev ett officiellt hot att mörda en polis var 48:e timme om inte polischefen avgick. Efter de två första polismorden lämnade han sin tjänst.

Så stor är knarkkartellernas makt

Ciudad Juarez är på en gång centrum för våld och drömmar. Staden drar till sig unga mexikaner som flyr fattigdomen på landsbygden i hopp om jobb eller en möjlighet att fly över gränsen till USA.

Våldsam var staden redan Innan knarkkriget nådde dagens nivåer.

Mordvåg utan förklaring

Från mitten av 90-talet och framåt mördades minst 370 unga kvinnor. Gemensamt var att deras familjer anmälde flickorna som försvunna. Det kunde gå månader innan deras kroppar hittades. Fortfarande finns ingen vettig förklaring till mordvågen.

Annat än att Ciudad Juarez verkar vara mordets huvudstad.

Under 2008 mördades i snitt 133 per 100 000 invånare. Siffran för New York var sex.