’Surströmming är en del av vår kultur ’

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-23

Jordbruksministern vill rädda den jästa fisken

Eskil Erlandsson, jordbruksminister, som i går inledde regeringens aktion för att rädda surströmmingen i ett möte med EU-kommissionär John Dalli. Varför är det så viktigt att vi får fortsätta äta jäst fisk?

– Det är en del av vår kultur och tradition, ett arv från en gången tid som uppskattas av många människor.

Surströmmingen innehåller för höga halter av bland annat dioxin och Sverige har ett undantag som löper ut årsskiftet 2011. Hur ska du övertyga EU om att svenskarna ska få fortsätta äta surströmming?

– Vi har kunskap om att inte äta för mycket fet fisk och de råden följs av människor. Det ska vi nu vetenskapligt bevisa för EU.

Hur mycket surströmming äter du själv?

– Det är begränsat.

Men du äter det?

– Jag har ätit.

Och valde att inte äta det igen ...?

– Tillfället bjuds inte så ofta ...

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att det vackra vädret ska bestå över midsommar så vi alla får njuta.