Hugo Chavez nationaliserar i direktsänd TV

Presidenten köpte folkets kärlek. Vad händer nu när pengarna sinar?

Hugo Chavez har använt oljepengar för att köpa det fattiga Venezuelas popularitet.

Nu börjar stålarna sina.

Vad händer då med folkets kärlek?

I skuggan av katastrofen på Haiti har nyhetstelegram tickat in i jämn takt med rubriker som; "Chavez tar kontroll över banker", "Chavez förstatligar utländsk dagligvarukedja".

Venezuelas president är med andra ord i färd med att genomföra sin vision av 2000-talets socialistiska revolution.

Den verkar ske nyckfullt och utan övergripande planering. När Chavez blir förbannad förstatligar han det som misshagar honom.

Devalverade valutan

Som häromsistens när han bodde på Hilton Hotel på semesterön Isla Margarita. Chavez var inte riktigt nöjd med vistelsen. Snabbt utfärdads ett dekret att hotellet skulle nationaliseras.

I början av året devalverade Chavez den lokala valutan bolivar med 50 procent. Samtidigt gav han order till affärsidkare att inga priser fick höjas. Något som i längden givetvis är ohållbart.

När den franskcolombianska daglivarukedjan Exito höjde sina priser agerade Chavez snabbt. I direktsänd TV fattade han beslutet att Exito:s sex butiker skulle nationaliseras.

Godkänna besluten

Chavez eget TV-program "Alo presidente" sänds varje söndag och kan vara i allt från en till åtta timmar beroende på vilket humör presidenten är på.

Parlamentets roll är att i efterhand passivt godkänna Chavez beslut.

Exito, deklarerade Chavez, ska istället bli del av en socialistisk butikskedja med hårt subventionerade priser.

Nästa dag tog Chavez över tre privata banker med motiveringen att det ska "garantera ett friskt, nationellt bank- och finanssystem". Kunderna fick inte omedelbart tillgång till sina insättningar.

De tidigare ägarna brukar erbjudas ekonomisk kompensation. Ibland är den hyfsat marknadsmässig. Ofta ersätts de bara för en del av det verkliga värdet.

Sådär håller Chavez på.

Överväldig seger

Tidigare har han nationaliserat delar av oljeindustrin och cementtillverkningen.

Han kan göra det i kraft av sin överväldigande seger i presidentvalet för tre år sedan, sin totala kontroll av parlamentet och den fattiga befolkningens närmast devota kärlek.

När jag besökte Venezuela för några år sedan stod dockor av Chavez mellan Barbie och Bratz i gatustånden. Hans porträtt blickade ner på mig från lyktstolpar och stortavlor. På ministeriet fick jag en bok med Chavezcitat, en "Chavez lilla blåa".

Människor i slumkvarteren - de är många i Caracas - fick nästan något religiöst i blicken när de talade om presidenten. Jag träffade en kvinna som fått sin syn tillbaka sedan staten betalat hennes resa till Kuba och operationen där. En äldre man som varje dag gick till soppköket för att få ett lagat mål mat. Helt gratis.

”Stark för folket”

Jag mötte även Chavez öga mot öga i hans hemstad.

Handslaget var fast, på gränsen till brutalt. Han utstrålade värme, kraft och en nästan manisk energi. Han påstås klara sig på massor av kaffe och 2-3 timmar sömn per natt. Jag frågade hur han orkade.

– Jag måste vara stark för mitt folk, svarade Chavez. Jag har en historisk uppgift att hjälpa de fattiga. Att skapa rättvisa i Venezuela.

Råd at leka messias

Oljepriset stod då i 140 dollar per fat. Chavez hade råd att leka messias. Oljan står för 90 procent av exportinkomsterna och halva statsbudgeten.

Det är kärvare i dag med ett halverat oljepris, fallande BNP, krympande industriproduktion och utlandsinvesteringar.

Inte många är beredda att satsa pengar i ett land där de med en nyck från presidenten riskerar bli av med sina tillgångar.

Många vittnar om ett land i gradvis förfall på väg mot avgrunden med Chavez vid spakarna.

Vad händer när Chavez inte längre har råd att skicka halvblinda kvinnor till Kuba, utfodra de fattiga eller betala deras universitetsstudier?

Chavez har delat landet i två läger.

En pajas

Utanför slumkvarteren är han en hatad man. En pajas och inte en frälsare.

De mer välbärgade fruktar Chavez militära bakgrund. De tror han tänker förvandla Venezuela till ett nytt Kuba. Att han tänker beslagta deras ägodelar.

Den fria pressen har han delvis redan kvävt. Statliga TV:n styrs helt av Chavez.

Han har ändrat grundlagen så att han kan bli omvald hur många gånger som helst.

Men om de fattiga överger honom är det kört för Chavez.