Utredning: ”Planet var helt när det störtade”

Publicerad 2014-06-24

Malaysian Airlines-planet var troligen inte allvarligt skadat när det befann sig i luften.

Det menar utredare nu, rapporterar The New York Times.

I stället ska MH370 ha flugits kontrollerat i timmar efter att kontakten bröts.

MH370 har varit spårlöst försvunnet i månader. Nu har utredare gått igenom all data igen – och kommit fram till flera nya slutsatser.

Flygplanet tros inte ha varit allvarligt skadat när det befann sig i luften.

Fel höjd avläst

I stället visar utredningen att planet flögs kontrollerat i timmar efter att kommunikationen bröts och att bränslet ska ha tagit slut först när planet befann sig i den södra delen av Indiska Oceanen, uppger NY Times.

Dessutom tycks avläsningarna av vilken höjd planet flögs på ha varit felaktiga. En omfattande internationell granskning visar att den malaysiska radarutrustningen inte hade kalibrerats med tillräcklig precision för att dra några slutsatser om planets verkliga höjd.

– De första radaravläsningarna betraktas inte som tillförlitliga, säger Angus Houston som leder sökarbetet till NY Times.

Nytt sökområde

Han vill inte spekulera i anledningen till att planet flögs kontrollerat över Indiska Oceanen men flera tjänstemän som är involverade i utredningen har uppgett att någon av piloterna kan ha tagit kontrollen över planet. Andra menar dock att bevisen för det är motsägelsefulla, skriver NY Times.

Med anledning av den nya utredningen kommer sökandet att fokusera på en nytt område längre sydväst i Indiska Oceanen.

Flight MH370 var på väg från Kuala Lumpur till Peking med 239 personer ombord när det försvann.

Följ ämnen i artikeln