USA skickar hangarfartyg till Persiska viken

Uppdaterad 2014-06-15 | Publicerad 2014-06-14

Terrororganisationen Isis rycker fram i Irak.

Nu skickar USA ett hangarfartyg till Persiska viken på grund av utvecklingen.

Flyganfall kan bli aktuellt.

Hangarfartyget USS George H W Bush ska följas av en kryssare utrustad med robotar och en jagare. Det uppger en talesperson för försvarshögkvarteret Pentagon enligt TT-AFP.

Skälet är att det ger "flexibilitet" om en amerikansk militär insats skulle bli aktuell.

USA:s president Barack Obama har tidigare sagt att landet inte ska skicka trupper till Irak.

Men Pentagon hotar med flyganfall för att bryta situationen, uppger officiella källor från Pentagon enligt The Guardian.

Tusentals frivilliga i kampen mot Isis strömmar till Samarra, tio mil norr om Bagdad.

Platsen har blivit en "samlingsplats och utgångspunkt" för en motoffensiv, säger premiärminister Nuri al-Maliki enligt TT.

al-Maliki, som även är försvarschef, har fått "obegränsade maktbefogenheter" enligt hans egen webbsajt.

– Inom de kommande timmarna kommer alla de frivilliga för att stödja säkerhetsstyrkorna i deras krig mot Isis-ligorna. Det här är början på slutet för dem, säger al-Maliki.

Uttalandet har återgetts av irakisk tv, rapporterar Reuters enligt TT.

Samarra ligger längs vägen mot Iraks andra största stad Mosul med 1,6 miljoner invånare. De irakiska säkerhetsstyrkorna kollapsade när Isis tog över staden under tisdagen. Mer än en halv miljon människor uppges ha flytt, enligt CNN.

Nu sätter irakiska armén in sitt brutala "dödskalleförband", uppger Expressen.

Specialstyrkan kallas officiellt för Guldförbandet. På en Facebook-sida syns bilder på vad som uppges vara medlemmar med dödskallemasker.

"Segrar med Guds vilja"

Premiärministern, som själv är shiamuslim, befinner sig i Samarra sedan fredagen. Han uppmanar alla irakier att kämpa i detta krig mot rättfärdighetens och trons fiender, som nyligen gjorde denna helgedom till måltavla", enligt TT.

Han varnar också för att arméns desertörer kan ställas inför dödsstraff, enligt AP.

Blodiga strider utlöstes efter ett attentat 2006 mot en för shiamuslimer helig plats i Samarra, uppger TT.

Hundratals unga män gripna av nationalistisk och religiös iver strömmar till frivilligcenter i Bagdad efter en uppmaning av inflytelserike ayatolla Ali al-Sistani, uppger AP.

– Med Guds vilja kommer vi att segra. Vi kommer inte att stoppas av Isis eller några andra terrorister, säger frivillige Ali Saleh Aziz till AP.

Iran kan tänkas hjälpa till

Irans president Hassan Rouhani har sagt att landet kan tänka sig att hjälpa den irakiska regeringen, enligt BBC. Men han förnekar att man har skickat trupper in i Irak. En officiell irakisk källa har sagt till The Guardian att Iran har skickat 2 000 trupper.

Isis har även hotat att ta över Bagdad, enligt CNN. Även om de inte har satt sina planer i verket har den senaste tidens händelseförlopp väckt oro hos den irakiska regeringen och deras allierade, bland annat USA.

ANNONS