"Jag kommer aldrig sitta i fängelse"

Uppdaterad 2021-12-14 | Publicerad 2015-02-18

Tidigare bild på Runar Sögaard.

Hovrätten dömer Runar Sögaard till två månaders fängelse för bokföringsbrott.

– Jag kommer aldrig sitta i fängelse, säger han till Aftonbladet.

Enligt hans advokat är det mycket som talar för att domen överklagas.

Nöjesprofilen, den tidigare predikanten och Carola Häggkvists ex-man Runar Sögaard dömdes av Nacka tingsrätt i höstas till två månaders fängelse för bokföringsbrott. Han överklagade och i dag fastställde Svea Hovrätt tingsrättens dom.

"Med hänsyn till att Runar Sögaard under prövotiden efter den villkorliga dom han ådömdes i maj 2012 har återfallit i samma typ av brottslighet finns det inte utrymme för att välja någon annan påföljd än fängelse" skriver hovrätten.

Liten chans att Högsta domstolen tar upp

Runar Sögaards advokat, Leif Gustafson, delar inte hovrättens bedömning.

– Jag tycker den är för sträng. Jag har inte hunnit tala med Runar men det är mycket som talar för att vi försöker få den prövad ytterligare en instans, säger han.

Hur bedömer du möjligheten att Högsta domstolen tar upp detta?

– Generellt sett är chanserna små, det vet ju du också. Men det kan enligt min uppfattning finnas ett visst allmänintresse om det verkligen kan utdömas fängelsestraff för den här typen av förseelser som man väl får kalla det.

Eftersom straffet är mindre än sex månader har Runar Sögaard möjlighet att ansöka om att få avtjäna det genom övervakning med elektronisk fotboja.

Försenade årsredovisningar

När Aftonbladet träffar Runar Sögaard vill han inte ge några kommentarer. Han poängterar däremot att det inte kommer bli aktuellt med ett fängelsestraff.

– Jag kommer aldrig sitta i fängelse, säger han.

Du kommer ansöka om att få fotboja?

– Det kommer aldrig bli något snack om att jag ska sitta i något fängelse. Det vet ni lika väl som jag.

Kommer du att överklaga?

– Min advokat sköter allt. Han är en av de främsta i Sverige. Han fattar det beslutet.

Runar Sögaard döms för två fall av bokföringsbrott. Det handlar om att han inte har lämnat in årsredovisningar för 2011 och 2012 i tid. Årsredovisningarna gäller ett bolag där han satt som ensam styrelseledamot. Enligt hovrätten har Runar Sögaard "uppsåtligen åsidosatt sina förpliktelser som styrelseledamot genom att inte se till att de aktuella årsredovisningarna upprättades i tid."

Runar Sögaard har tidigare dömts för bokföringsbrott. 2012 fick han en villkorlig dom för samma brott.

Följ ämnen i artikeln