Nästan två 9/11 varje månad Ändå är det märkligt tyst

5 000 döda i terrordåd på en månad

Terrorattacken mot World Trade Center den 11 september 2001.

Terrordåden i USA den 11 september 2001 chockade en hel värld.

Ändå sker nästan två 9/11 varje månad utan att det får någon större uppmärksamhet.

Det är mer än en aning märkligt.

Under november månad inträffade 664 terrordåd utförda av jihadistgrupper. Totalt dödades över 5 000 människor i 14 olika länder. Det motsvarar sju döda varje timme.

Det är brittiska nyhetsbolaget BBC som tillsammans med forskningsinstitutionen King College i London sammanställt bombdåd, skjutningar, knivskärningar och andra terrordåd.

Resultatet är i det närmaste ofattbart.

Den senaste ebolaepidemin som fått enormt stor uppmärksamhet internationellt och betraktas som en av årets värsta kriser, har hittills krävt 6 331 människoliv över nästan ett år.

Alltså inte mycket mer än dödstalen som terrorismen skördar varje månad.

Det vore fel att säga att det är helt tyst om terrorismen. Islamiska statens halshuggningar av amerikanska medborgare har fått väldigt stor uppmärksamhet.

Inte ens en notis

Men det dagliga, rutinmässiga massakrerandet av oskyldiga människor får oftast nästan ingen uppmärksamhet alls. Hur många av förra månadens 664 terrordåd kommer du själv ihåg?

Oftast behandlas de i form av korta nyhetstelegram som torrt konstaterar antalet döda. Rätt ofta blir det inte ens en notis på nätet eller i dagstidningen.

Tvärtom mot vad många kanske tror är det nämligen väldigt sällan västvärlden som drabbas. Av förra månadens 664 dåd med jihadistiska förtecken inträffade inte en enda i ett västland.

Toppar gör istället länder som Irak, Nigeria, Afghanistan och Syrien. Samtliga länder med en instabilitet som terroristerna kunnat utnyttja för att få fotfäste.

De som dör i terrordåden är bara i undantagsfall västerlänningar. Den stora massan är oskyldiga muslimer.

När al-Qaida under Usama bin Ladin attackerade World Trade Center i New York och Pentagon i Washington var det en extraordinär och spektakulär händelse. Strax under 3 000 människor miste livet. Plötsligt var islamisk terror en politisk faktor att räkna med som ändrade det strategiska tänkandet hos alla regeringars beslutsfattare.

Drabbar muslimer

11 september var en vattendelare.

Sedan dess har ett antal betydligt mindre spektakulära dåd inträffat i väst men som ändå fått mycket stor uppmärksamhet. 200 döda i Madrid 2004, Drygt 50 döda i London 2005.

Men terrorn som dagligen drabbar muslimer i många fattiga länder går nästan helt under radarn. Den är så vanlig att den inte längre är en nyhet.

Vilken annan konflikt som helst som krävde 5 000 döda på en månad skulle toppa sajter och papperstidningar. Även om man räknar bort de drygt 900 jihadister som själva dödats i attentaten så är det mer än ett 11 september som inträffar varje månad.

Men en bilbomb i Irak som dödar 150 personer passerar obemärkt. En självmordsbombare som utlöser sin väst med sprängmedel på en marknad i Nigeria intresserar få i vår del av världen.

Pågående slakt

Ändå är det sammantaget en våldsam slakt på oskyldiga människor som pågår.

Nu framgår det inte av BBC undersökning om dödstalen är desamma varje månad. Men det finns ingenting som tyder på att november 2014 på något sätt är extrem. Sedan några år tillbaka är terrorismen tillbaka värre än någonsin. Ett skäl är den med kriget i Syrien uppblossande konflikten mellan shia- och sunnimuslimer. Att den arabiska våren gick snett spelar också in.

Det förvånar säkert många.

Slagfält

Efter att USA dödade Usama bin Ladin antog många att hotet från al-Qaida skulle försvagas. Istället blev det precis tvärtom. Nya grupper knutna till al-Qaida tog över stafettpinnen i Mellanöstern och Afrika. Islamiska staten dök på allvar upp på scenen tidigare i år. I Nigeria satsar Boko Haram alltmer på urskiljningslös terror mot civilbefolkningen.

Islamiska staten är den rörelse som dödar flest. Framgångarna på slagfältet i Irak och Syrien har gjort att gruppen kunnat locka till sig många nya rekryter varav ett antal skolats om till självmordsbombare. IS har tagit över al-Qaidas ledande roll men bin Ladins skapelse sprider fortfarande död i många länder.