Efter katastrofvalet - nya M-ledningen lovar förnyelse

Publicerad 2015-01-14

Efter valförlusten tvingas Moderaterna tänka nytt.

Nu inleder partiledningen ett stort arbete med att förnya politiken.

– Vi måste få till mer debatt i partiet, det har det varit alldeles för lite av de senaste åren, säger partisekreteraren Tomas Tobé.

Efter höstens valförlust och kraftiga tillbakagång har Moderaterna nu valt en ny partiledning. Med partiledaren Anna Kinberg Batra i spetsen har man signalerat att man i opposition omgående ska inleda ett omfattande arbete med att utveckla partiets politik, en uppgift som leds av partisekreteraren Tomas Tobé.

I dag skrev han och Kinberg Batra på DN Debatt och aviserade att man inom kort tillsätter sex arbetsgrupper som ska mejsla fram ny politik kring ekonomisk politik och jobb, integration, välfärd, ett modernare arbetsliv, säkerhetspolitik och kriminalpolitik. Arbetet ska i ett första steg pågå fram till partiets stämma i höst. Där ska ny politik presenteras, diskuteras och beslutas om.

Vill se en öppnare debatt i partiet

I en intervju för Aftonbladet utvecklar Tomas Tobé kring projektet och menar att det är viktigt att ingen nu ska tvivla på att Moderaterna gör en nystart. Han har dessutom kallat in alla länsförbund till ett möte för att sparka igång en diskussion i partiet.

– Vi måste få igång en debatt i varenda partiförening i hela Sverige. Vi har haft alldeles för lite av det de senaste åren. Vi måste nu ta oss tid att ha mer politikutveckling. Det kommer kräva en debatt, det kan ibland vara en utmaning att hantera. Men jag tror det är rätt väg för oss.

Moderaternas interna mätningar visar att väljarna har högt förtroende för dem när det gäller

ekonomi och jobb. Värre är det när det gäller att presentera lösningar på nya samhällsproblem.

– Det är det som föder att vi snabbt behöver komma igång med bred politikutveckling. Det är uppenbart att väljarna inte tycker att vi har nya svar. Vi tror att det är bra att börja med att vara självkritiska, säger Tomas Tobé.

"Färre tyckte att vi var moderna"

Han menar att partiet har förlorat den moderna glans som föddes i och med Nya Moderaterna, som bland annat lockade många nya storstadsväljare.

– Om man ska generalisera så tyckte färre i det här valet att vi hade moderna svar när det gäller jämställdhet, klimatutmaningen och frågan kring hur man kombinerar familjeliv och arbete. Vi befinner oss inte i den diskussionen överhuvudtaget. Vi måste bli bäst på att fånga upp det som är samhällsproblemen och sedan prioritera rätt i det.

Han signalerar också att det inte bara är inom M som det kommer krävas en öppnare debatt framöver.

– Det tror jag gäller borgerligheten och Alliansen också. Det är ingen tvekan om att vi vill ha ett arbete som innebär att Alliansen går till val gemensamt. Men det är klart att vi måste ta oss utrymme att även Allianspartier kan ha olika åsikter och få möjlighet att utvecklas.