MP-ordförande: "Hon lyfter en viktig fråga"

Publicerad 2014-07-04

Partisekreterare Anders Wallner beskriver bröstkuppen som allvarlig, men inte ett skäl till uteslutning.

Ordförande i Skåne Petter Forkstam:

– Det är en viktig sak hon gör för att lyfta en viktig fråga. Men man kan inte göra så här som riksdagskandidat.

Nu vill Kent Persson (M) ha besked av MP-ledningen.

Jenny Wenhammar, 42, står som Miljöpartiets fjärdenamn på riksdagslistan för region Skåne läns västra. Hon är också aktivist i feministiska aktionsgruppen Femen, och genomförde tillsammans med tre andra kvinnor en bröstkupp mot Fredrik Reinfeldts tal.

"Tar avstånd ifrån"

Båda språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson hänvisar till Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner kallar Jenny Wenhammars kupp "oerhört allvarlig".

– Det är en metod som jag tar avstånd i från. Jag tycker att det känns olustigt att vi har personer som kandiderar till politiska uppdrag som rusar upp och stör på det här sättet. Om man är påklädd eller avklädd när man gör det är irrelevant, man ska inte störa tal, säger han.

Wenhammars framtid inom partiet är något Wallner inte kan uttala sig om. Riksdagslistorna sätts av valkretsens organisation.

– Vi kan markera vad vi tycker från centralt håll, men listorna sätts av respektive avdelning. Det är upp till partikamraterna i valkretsen att ta ställning i frågan. Det är de som bestämmer vem som står på listan, säger han.

Däremot kan man från centralt håll besluta om uteslutning.

– Det är hittills ingen som föreslagit det. Men jag har svårt att se att man inte skulle få vara medlem i Miljöpartiet för att man har gjort en sådan här sak, säger Wallner till Aftonbladet.

"Viktig fråga"

Petter Forkstam är ordförande i Miljöpartiet Skåne. Han berättar att han i går stod längst bak i publiken under Fredrik Reinfeldts tal. Han känner inte till att Wenhammar deltagit i kuppen innan Aftonbladet ringer.

– Jag såg ingenting.

Forkstam ställer sig bakom Wenhammars engagemang i konflikten om Ojnareskogen.

– Det är en viktig sak hon gör för att lyfta en viktig fråga.

Samtidigt anser han det svårt att skilja på rollerna.

– Spontant är det en svår balans. Vi vet ju sedan tidigare att hon är aktivist och politiker, och i sin roll som politiker kan hon inte vara aktivist. Det är något vi diskuterat. Som riksdagskandidat skriver man under ett kontrakt om uppförande. Där står ju ingenting om att genomföra en bröstaktion mot statsministern, men visst kan man säga att det här är en gråzon.

Kan hon vara kvar på listan?

– Jag håller med Anders Wallner om att det är allvarligt. Men jag kan inte svara på rak arm vad som händer. Jag måste prata med organisationen, med Anders Wallner och med henne.

Forkstam ringer tillbaka och vill förtydliga:

– Jag tycker personligen det är väldigt allvarligt. Man kan inte göra så här om man är politiker och riksdagskandidat.

M: "Bör få konsekvenser"

Moderaternas partisekreterare Kent Persson säger att han både blir orolig och bekymrad.

– Vi är på väg in i en valrörelse och då tror jag man ska vara aktsam med det fina klimat vi haft, som bygger på öppenhet, att väljarna ska kunna komma nära våra politiska företrädare och föra rimliga och sansade samtal. Det som nu hände väcker en del frågor, säger han till Aftonbladet.

– Det är en attack mot en ledande företrädande och det sker från en miljöpartist som har burit uppdrag och som också nu kandiderar in till riksdagen. Det gör att vi är fundersamma på vad Miljöpartiets partiledning tycker. Är detta en okej utveckling eller bör man ta avstånd från det? Genomför man den här typen av attacker bör det få konsekvenser.

Han är kritisk mot de initiala reaktionerna från partiet.

– Jag noterar att partiledningen tycker att hon kan vara medlem i Miljöpartiet.

Statsvetare: "Svår fråga internt"

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet tar upp att de flesta partier tycks vara ense om att det är fel att störa politiska möten.

– Det här är ett brott mot den demokratiska principen. Sedan är det naturligtvis skillnad om det är våld eller icke-våld. Vänsterpartiet uteslöt ju ett antal medlemmar som förespråkade våldstekniker, och där var det lättare. Här hamnar man i ett dilemma. Jag förstår att det här blir en svår fråga för partiet.

Miljöpartiet beskrivs ofta av Sverigedemokraterna som extremistiskt.

– Det här kommer säkert utnyttjas så nu, av SD. Men det är helt fel i grunden. MP kritiserar ämnen som rör gröna frågor, miljö och individualistiska frågor. Men att kalla partiet extremistiskt är snarare en politisk opinionsbildning. Det finns inget extremistiskt i partiet. Man måste skilja på parti och individ, säger Hinnfors.

Valåret 2014 |
Aftonbladet

Följ ämnen i artikeln