Iran visar upp kopia av hemlig USA-drönare

Uppdaterad 2015-03-07 | Publicerad 2014-11-13

USA:s topphemliga drönare störtade på iransk mark.

Nu har Iran tillverkat en kopia – som ska massproduceras redan nästa år.

Dessutom hävdar diktaturen att deras version förbättrats på en rad punkter.

Iransk stats-tv visade på onsdagen ett inslag med en flygfarkost som uppgavs vara en replika - av den 26 meter breda amerikanska stealth-drönare som störtade i Iran i slutet av 2011. Drönaren som hittades var av typen RQ-170 och tidigare hade USA inte ens erkänt att den existerar.

– Den lilla stroke som amerikanerna drabbades av kommer att bli total efter att de ser de här bilderna, säger general Amir Ali Hajizadeh, chef för Revolutionsgardets flygvapen, i inslaget.

Vill starta massproduktion

Tv-bilderna visar en svart drönare som flyger över bergsterräng innan landning på en okänd flygbas. Enligt AP är inslaget det första beviset på att en iransk-tillverkad version av den amerikanska drönaren verkligen flugits.

Enligt Amir Ali Hajizadeh ska landet innan det iranska kalenderårets slut, som inträffar den 20 mars, färdigställa två eller tre likadana drönare.

Därefter ska diktaturen inleda massproduktion av drönaren.

Övervakade bin Laden

I tv-inslaget skryter flyggeneralen om flera förbättringar som det iranska teamet utfört på RQ-170.

– Den iranska versionens vikt har minskats avsevärt, den konsumerar mindre bränsle, dess flyghastigheter har ökats och avståndet som den kan flygas har utökats en hel del på grund av den förstärkta kroppen. Amerikanerna använde sig av metall för att bygga själva flygkroppen men det har vi inte gjort över huvud taget. Det minskar också risken för att den ska kunna upptäckas på radar, säger Amir Ali Hajizadeh enligt AP.

Iran har tidigare uppgett att man lyckats komma över hemlig spiondata som RQ-170 samlat in på sina uppdrag innan haveriet, bland annat övervakning av Usama bin Ladin.

Följ ämnen i artikeln