Valjaktsmotståndare skjuten i Japan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-07

Valkriget trappas upp

Nu trappas kriget om valarna upp i Japan.

Vid den senaste konfrontationen mellan valjaktsmotståndare och valjägare i Antarktiska oceanen blev en demonstrant skjuten.

– Om jag inte hade haft skyddsvästen på mig hade det kunnat gå riktigt illa, säger Paul Watson.

Paul Watson, kapten på den australienska protestbåten "Steve Irwin", uppger att han funnit en kula inborrad i sin skyddsväst.

Paul Watson, som är kapten på den australienska protestbåten "Steve Irwin" (efter "Krokodiljägaren"), uppger för ABC Radio att han funnit en kula inborrad i sin skyddsväst efter den senaste konfrontationen med det japanska valfartyget Nisshin Maru.

Kastade stinkbomber

Enligt Paul Watson kastade han och de andra demonstranterna stinkbomber mot valfartyget när de plötsligt svarade med att kasta så kallade blixtgranater. Dessutom ska någon ha skjutit med pistol mot demonstranterna.

– Jag kände en stöt i min skyddsväst men tänkte inte mer på det förrän efteråt då jag hittade en kula i västen, säger Paul Watson till ABC Radio enligt Herald Sun.

"Kunde gått illa"

Kulan ska ha träffat och förstört en brosch som Paul Watson hade under västen.

– Om jag inte hade haft västen på mig hade det kunnat gå riktigt illa, säger han.

Valfångstbåten Nisshin Maru japansk och Japan dirigerar regelbundet valjakt i Antarktiska oceanen under täckmanteln av naturvetenskaplig forskning.

De japanska myndigheterna har erkänt att besättningen Nisshin Maru skjutit varningsskott under konfrontationen med demonstranterna.

"Fördömer handlingar"

De australienska myndigheterna arbetar nu aktivt för att få fram ytterligare information om händelsen.

– Jag fördömer handlingar som lett till skador eller haft för avsikt att skada oavsett vilket fartyg det gäller, säger Stephen Smith, utrikesminister i Australien.