Nya snackisen – en vit månad

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-18

Per Magnusson 
är 27 år, nöjesreporter och recensent för Punkt SE, Malmö.

Det finns ett ord som jag hatar väldigt mycket. Ordet är snackis. Det står inte att läsa i SAOL, men betyder ungefär ”grej som folk pratar om för tillfället”. Och nu tänker jag mot min vilja använda ordet för allra första gången. Ett fånigt fenomen beskrivs bäst med en fånig term.

Månadens snackis är vit månad.

I januari bär vi oskuldens färg. Likt lamm somnar vi med en middag i magen, ”På spåret” på näthinnan och ett gympass inbokat nästa morgon. Många är de i min omgivning som anammat – OBS! ironi – den heta hälsotrenden.

En av mina bästa vänner filar fötterna under ceremoniella former varje söndag tillsammans med sin flickvän.

Två managers i den dokumenterat dekadenta musikbranschen dricker mineralvatten på varenda gala.

En barista på Solde kaffebar har köpt cykel med bockastyre och spelar badminton som fanns det inte ett februari.

Skälet till detta plötsligt kristliga beteende är väldigt lätt spårat. Vid årets slut når vi vårt absoluta förfall. Julmat, hemvändarfylla, nyår och Nöjesguidens årliga slaktfest som grädden vi inte behöver på moset kräver sin sunda motpol. Vi måste lägga in oss på hemmaspa för att åter mäkta med en ny fas av självförstörelse.

Eftersom jag har det brittiska konstnärsparet Gilbert and Georges bevingade ord ”Drunkenness is not a pleasure, it’s a duty to explore” broderade över min bädd är jag betänksam.

Dock måste sägas.

Denna kyliga januari känns friska promenader längs havet, omsortering av skivsamlingen, litteratur, te och tennis nog så lockande som klubben.

Vad tycker du? Kanske kan vi ses på Tempo, dela in oss i grupper och diskutera. Och se vad som händer.