Assad gick till anfall mot strategisk stad

Publicerad 2013-05-19

Rökpelare i al-Qusayr.

Syriens diktator Bashar al-Assad går till kraftig offensiv i det syriska inbördeskriget.

Regerinsstyrkor har anfallit och belägrat den strategiska staden al-Qusayr, uppger armékällor.

Minst 30 personer har dödats i striderna.

Bashar al-Assad.

Staden al-Qusayr ligger nära gränsen till Libanon och har fram till nu kontrollerats av syriska rebeller. På söndagsmorgonen gick Assads regeringsstyrkor till offensiv och började dra sig in i staden, uppbackade av stridsflygplan och stridsvagnar.

Minst 30 döda

En regeringskälla uppger för AFP att trupperna har omringat staden. Källan säger att de regeringstrogna styrkorna har intagit stadens centrala torg, stadshuset och andra viktiga byggnader. De uppgifterna slås tillbaka av aktivister, som hävdar att inga viktiga byggnader har belägrats.

Minst 30 personer har dött till följd av striderna, varav 16 personer uppges vara stridande rebeller. Dödssiffran förväntas dock stiga i takt med att regeringsstyrkorna fortsätter att dra sig längre in i staden. Invånarna har tagit skydd i källare och provisoriska bunkrar.

Regeringsstyrkorna har stöd av krigare från Hizbollahrörelsen i Libanon, som sedan en tid deltar öppet i striderna på regimens sida, skriver TT.

Strategiskt område

Anfallet är en del i Bashar al-Assads allt mer kraftfulla offensiv för att ta kontroll över städer nära den libanesiska gränsen.

Regionen har ett strategiskt värde för Assad eftersom den till stor del befolkas till av alawiter, en muslimsk minoritetsgrupp som diktatorn tillhör. Men området är också viktigt för rebellerna, genom den libanesiska gränsen smugglar de vapen till oppositionsstyrkorna.

Mer än 70 000 människor har dött och flera miljoner människor har tvingats på flykt sedan det syriska inbördeskriget inleddes i mars 2011.