Löfven vill klämma åt arbetsgivare som utnyttjar gästarbetare

Publicerad 2013-01-24

Stefan Löfven.

Stefan Löfven vill stoppa arbetsgivares möjligheter att utnyttja utländska gästarbetare under slavliknande förhållanden.

Nu gör han gemensam sak med GS-facket och kräver rättsligt bindande kontrakt, större kontrollmöjligheter och ökade sanktionsmöjligheter mot arbetsgivare.

– Det ska svida om man behandlar folk illa, säger S-ledaren.

I dag träffades Stefan Löfven och Per-Olof Sjöö, ordförande för skogs- och träfacket GS, för en arbetslunch i S-kansliet.

Högst upp på agendan stod situationen för de kamerunska gästarbetarna som planterar skog i Västerbotten. Deras slavliknande villkor uppmärksammades av Uppdrag Granskning i går.

"Djupt mänskligt"

Enligt löften på förhand skulle gästarbetarna tjäna 18 500 kronor i månaden på att plantera skog i Sverige, men väl här fick de slavlöner av entreprenören som anlitats av skogsbolagen. I dag är de utan pengar och lever som papperslösa.

– Det är en djupt mänsklig fråga, jag blir riktigt upprörd. Ingenstans ska människor behandlas på detta sätt, och nu är det Sverige 2013 som vi får höra det här. Att GS nu tar tag i det här är bra. De har vårt fulla stöd, säger Stefan Löfven.

GS-facket listar en rad åtgärder som krävs för att man ska komma till rätta med problemen, i en debattartikel i Aftonbladet i dag. Bland annat vill man se arbetsgivare som följer tecknade kollektivavtal och större möjligheter till sanktioner mot dem som bryter mot ingångna regler.

– Man måste lägga större ansvar på dem som lägger ut uppdragen, säger Per-Olof Sjöö.

Regeländringar

De arbetsgivare som inte sköter sig ska kunna drabbas av olika typer av sanktioner. Det kan handla om saker som skadestånd.

Men Stefan Löfven vill också se skärpningar i reglerna kring arbetskraftsinvandringen. Bland annat en starkare prövning av arbetsgivare som vill anställa från andra länder.

– Vi är positiva till invandring och behöver arbetskraftsinvandring, men det ska vara ordning och reda både för de här människorna och för hela svenska arbetsmarknaden. Men exakt hur det ska gå till vill jag fundera över, jag vill inte säga något för att inte hamna i diskussionen "nu vill ni ha tillbaka den gamla regleringen", däremot är det rimligt att i en så tydlig arbetsmarknadsfråga att båda parter faktiskt har något att säga till om, säger han.

De kamerunska arbetarnas situation ser dock ut att kunna lösa sig inom kort. Arbetsgivarorganisationen SLA och GS ska snabbutreda fallet.

– Om de har fått för lite lön så ska de ha den lön de skulle ha haft, säger SLA:s vd Katarina Novak till TT.

Under lunchen hos Socialdemokraterna diskuterades även frågan om hur skogsnäringen kan ge nya gröna jobb i framtiden.

– Vi har det gröna guldet här i Sverige, vi har mycket skog och är en stor spelare i världen trots att vi är ett litet land. Då måste vi också fundera på hur vi kan använda det på bästa sätt ur miljö- och sysselsättningssynpunkt, säger Stefan Löfven.