Så påverkar de nya lagarna dig

Uppdaterad 2011-06-29 | Publicerad 2011-06-28

"Det ställs högre krav på leksakerna"

Testa nya leksakslagen. För att testa om leksaken kan utgöra en fara för ditt barn kan du hämta en smådelscylinder gratis hos konsumentvägledningen i kommunen. Leksaker och dekorationer som får plats i måttet kan också fastna i barnets hals.
Foto: Konsumentverket

Vid halvårsskiftet den 1 juli träder flera nya lagar i kraft.

I den uppdaterade lagboken landar bland annat en ny och hårdare leksakslag.

Barnen ska få bättre skydd när det blir stopp för farliga tutor och slut på allergiframkallande ämnen i leksaker.

Varje år införs nya lagar vid halvårsskiftet. En del är små förändringar med intresse mest för paragrafryttare och de som hamnar i klammeri med rättvisan. Andra lagändringar påverkar vår vardag i stort och smått.

Flera hundra mer i plånboken

Den 1 juli får alla högskolestudenter en efterlängtad present – då höjs studiemedlet. När du börjar på högskolan i höst kommer du få 498 kronor mer i plånboken än studiekompisarna hade i våras. Alltså 9400 kr att leva loppan för.

Allergiförbud i leksaker

För alla föräldrar som oroat sig för allergiframkallande ämnen i leksaker dröjer det till 20 juli innan kraven blir hårdare – och helt införd i tillverkningsleden är inte den nya leksakssäkerhetslagen förrän om två år.

– Det ställs högre krav på att leksakerna ska vara kvävningssäkra och ljudnivåerna ska bli säkrare så att barns hörsel inte kan skadas. Det har tidigare varit mer tillåtet med buller från barns leksaker än på arbetsplatser, säger Jesper Svarén, handläggare vid Konsumentenheten på Justitiedepartement.

"Förskolan ingen avstjälpningsplats"

I Sverige säljs mycket importerade leksaker. Den nya lagen kommer att omfatta alla leksaker som säljs och används här – både hemma och på dagis.

– Föräldrar och barn ska känna sig trygga med leksaker. Med de nya reglerna kan myndigheterna ingripa mer kraftfullt för att få bort farliga leksaker från marknaden. Dessutom ska samma regler gälla både butiker och förskolor. Offentlig verksamhet ska inte bli en avstjälpningsplats för farliga leksaker, har konsumentminister Birgitta Ohlsson tidigare sagt.

Enligt Justitiedepartementet innebär den nya lagen stora förändringar för leksaksförsäljarna och hårdare krav på tillverkningen, som ofta sker utanför Europa.

En lista med förbjudna allergiframkallande doftämnen införs 20 juli och andra ämnen som kan orsaka allergi måste märkas ut med varningstext på förpackning eller leksak. Tidigare har lagen var otydlig, enligt Justitiedepartementet.

Ny lag påverkar disken

Andra lagändringar som träder i kraft vid halvårsskiftet sätter stopp för olika former av smutsig verksamhet. Fosfater i ditt maskindiskmedel blir förbjudet 1 juli.

Samma dag höjs också maxstraffet för den som köper sex från sex månaders till ett års fängelse.