Knivvåld kan vara sätt att tvinga Israel förhandla

Sedan Israel byggde sin mur och fick stopp på de palestinska självmordsbombningarna har palestiniernas krav på en egen stat ignorerats.

Nu har de hittat en ny terrortaktik som åter sprider skräck bland israeler.

Det kan vara början på en tredje intifada vi ser.

Följ ämnen
Israel

I början av 2000-talet var det självmordsbombningar ombord på bussar och i shoppingcenter som skrämde israelerna och fick många att kräva att man skulle nå en slutgiltig uppgörelse med palestinierna för att få ett slut på dödandet.

Något fredsavtal blev det aldrig. Istället investerade Israel enorma summor på att bygga en åtta meter hög betongmur mellan Israel och de ockuperade områdena på Västbanken, det som är tänkt som en framtida palestinsk stat.

Muren visade sig vara oerhört effektiv för att stoppa militanta palestinier från att ta sig in i Israel.

När problemet med självmordsbombningar försvann och den judiska statens medborgare kunde återgå till ett mer normalt liv så minskade samtidigt både regeringens och vanliga israelers vilja att göra de smärtsamma eftergifter som krävs för att nå fred.

Bosättningar

Fram till dess var de flesta eniga om att det enda rimliga var en tvåstatslösning. Israel och en palestinsk stat sida vid sida.

De senaste åren har Israels regering rört sig allt längre bort från en tvåstatslösning utan att för den skull presentera någon alternativ plan för fred. Israelerna har varit nöjda med status quo.

Detta har skapat en enorm frustration hos palestinierna som trots att de i dag har ett visst självstyre i praktiken är beroende av Israel i det dagliga vardagslivet. Det är Israel som kan stoppa skattepengar och upprätta vägspärrar. Det är Israel som fortsätter att bygga bosättningar på ockuperad mark trots internationella fördömanden och därmed gör det ännu svårare att bilda en framtida palestinsk stat.

Palestiniernas president Mahmoud Abbas har gång på gång krävt verkliga fredsförhandlingar med Israel där alla de stora frågorna ska lösas en gång för alla. Det handlar om Jerusalems delning, stopp för bosättningar och hur många av de fördrivna palestinierna från kriget 1948 som eventuellt ska få återvända. Men också om att palestinierna slutgiltigt måste erkänna Israels rätt att existera och garantera att man avstår från våldshandlingar. Något som den militanta gruppen Hamas som styr Gaza, fortfarande vägrar.

Nytt uppror

Israel har effektivt skjutit alla seriösa fredssamtal i sank därför att president Netanyahu i grund och botten inte vill ha en tvåstatslösning. Detta trots att flera amerikanska presidenter pressat honom för att få fredssamtal till stånd.

Två gånger tidigare har den palestinska frustrationen över att inga framsteg görs yttrat sig i uppror mot ockupationsmakten. I slutet av 80-talet och början av 2000-talet.

När vi nu ser palestinier attackera israeler med kniv och med bilar så kan det vara början på ett nytt uppror. Den här gången är det uppenbarligen palestinierna med rätt att bo i östra Jerusalem och andra israeliska städer som deltar. Palestinier med viss rörelsefrihet och vissa privilegier.

Denna mikroterrorism dödar inte lika många israeler på en gång som självmordsbomberna men de är ändå ett effektivt sätt att skrämma den judiska befolkningen. Budskapet är att så länge ni inte förhandlar om fred med oss så ska ni inte själva känna er säkra.

Det som inte är glasklart är huruvida detta är spontana aktioner av frustrerade, miltanta palestinier eller en organiserad kampanj med de palestinska ledarnas goda minne. Förnekanden om det senare kan inte tas som en garanti för att det verkligen förhåller sig så.

I det extrema röriga läge som redan råder i Mellanöstern är det sista regionen behöver en återgång till dagligt dödligt våld mellan Israel och palestinierna.