FN:s mobilapp ska ge flyktingar mat

Publicerad 2015-11-12

Genom appen ”Share the meal” kan människor skänka en måltid till syriska flyktingbarn.

FN:s livsmedelsprogram WFP släpper en app för smarta telefoner som ska mätta miljoner syriska barn på flykt. Genom ett knapptryck på appen Share the meal kan människor skänka pengar till en måltid.

"Även en donation på så lite som fyra kronor ger ett barn viktig näring för en dag", skriver WFP i ett pressmeddelande.

Pengarna går till FN-organets skolmatsprogram i Jordanien. I flyktinglägret Zaatari i norra Jordanien finns 20 000 barn som får mat via programmet.

FN behöver 26 miljoner dollar i veckan för att livnära fyra miljoner flyktingar som finns i Syriens grannländer. Förra året tvingades WFP skära ner ransonerna på grund av pengabrist. Shada Moghraby, presstalesperson för WFP i Jordanien, säger att minskade matransoner är ett av skälen till att många valt att lämna lägren och bege sig till Europa.

– Jag tror att en rad faktorer ledde till att flyktingar reser till Europa, men minskningarna i WFP:s hjälp var helt klart det som knäckte kamelens rygg, säger Moghraby till Reuters.

Appen testade i Tyskland, Österrike och Schweiz i juni och fick 120 000 användare som gav mer än 1,7 miljoner måltider till skolbarn i Lesotho i södra Afrika, enligt WFP.

TT