Abortpiller skickas till Polen – med drönare

Publicerad 2015-06-26

Kvinnorättsrörelser vill uppmärksamma Polens restriktiva abortlagar och hjälpa kvinnor.

Nu ska abortpiller levereras till landet – med en drönare.

Men motståndare hotar att skjuta ner den.

Läkemedlen är godkända av Världshälsoorganisationen, WHO, och tanken är att ”abortdrönaren” ska lyfta från Tyskland på lördag och flyga till den polska gränsstaden Slubice där den kommer att mötas upp av kvinnorättskämpar. De ska i sin tur ska dela ut abortpillren till kvinnor som behöver dem, rapporterar The Guardian.

Har restriktiva abortlagar

Syftet är att hjälpa polska kvinnor att genomföra säkra aborter – och att skapa en medvetenhet kring att det finns säkra läkemedel för ändamålet.

Polen är strikt romersk-katolskt och ett av få länder i Europa där en kvinna bara får göra en laglig abort om det finns bevisning för att hon våldtagits eller utsatts för incest, om hennes liv är hotat eller om fostret är gravt missbildat, skriver The Guardian.

Uppskattningsvis sker minst 50 000 illegala aborter i Polen varje år, enligt den brittiska tidningen. Kvinnorna riskerar sina liv eftersom läkarna som utför dem ofta använder gammal utrustning och förlegade metoder. Samtidigt är de illegala aborterna dyra och kan kosta upp emot 40 000 kronor.

Polska kvinnor nekas ofta abort

– Vi vill skapa en medvetenhet kring frågan om kvinnors rätt till en säker abort. Drönaren är ett sätt att använda olika lagar i olika länder för att uppmärksamma den sociala orättvisan som kvinnor som lever på platser där abort är olagligt utsätts för, säger läkaren Rebecca Gomperts som grundat ”Women on waves”, den ideella nederländska organisationen bakom aktionen, till The Guardian.

Hon fortsätter:

– I Polen nekas ofta kvinnor som skulle kunna ha laglig rätt till abort eftersom de katolska sjukhusen inte hjälper dem. Även om deras liv är i fara. De som har råd kan åka till Tyskland eller Storbritannien för att göra en abort, men det är kvinnorna som inte har råd eller tillgång till information som lider.

Hotar skjuta ner drönaren

Samtidigt hotar aktivister ur antiabortrörelsen att skjuta ner drönaren.

– Det är inte lätt att skjuta ner en drönare och lyckligtvis är vapen inte så lätta att få tag i i Europa, men det är problematiskt eftersom det är en väldigt aggressiv strategi avsedd att göra folk rädda. Det är dessutom nonsens eftersom det inte kommer att stoppa kvinnor från att behöva göra aborter, säger Rebecca Gomperts till The Guardian.

”Women on waves” förser kvinnor världen över med abortpiller, oftast via post efter att de beställts via nätet. Pillren kan tas i upp till nio veckor in i graviditeten. Om lördagens aktion blir lyckosam hoppas organisationen kunna skicka drönare till andra länder i Europa som kriminaliserar abort, som exempelvis Irland.

– Vi skulle definitivt kunna utöka det här programmet, säger Rebecca Gomperts till The Guardian.

Följ ämnen i artikeln