Pappor som vabbar mycket får lägre lön

Uppdaterad 2015-09-24 | Publicerad 2015-09-23

Ny svensk studie

Är dina barn sjuka ofta? Då kan du straffas i form av lägre lön.

Ny svensk forskning visar att vab-dagarna slår mot lönen – och att män drabbas hårdare än kvinnor, rapporterar Sveriges Radio.

Hösten är här och många blir sjuka. För föräldrar kan vab-dagar, alltså dagar hemma från jobbet för vård av barn, vara ett gissel.

Nu visar forskning från IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, att föräldrar som ofta vabbar hamnar efter i löneutvecklingen.

Tidigare forskning har visat att föräldraledighet slår mot lönen, men det här är första gången man har tittat specifikt på vab-dagar.

”Uppfattas som oengagerade”

Fortfarande är det kvinnor som tar ut två tredjedelar av vab-dagarna. Men den grupp som får sämst löneutveckling på grund av att de är hemma med sina barn är männen.

– En anledning kan vara att arbetsgivare inte förväntar sig att pappor ska vara borta från jobbet för att ta hand om barn, och de enskilda pappor som är borta mycket kan uppfattas som oengagerade i sitt jobb, säger Katarina Boye, sociologen som gjort studien, till Sveriges radio.

2 procent lägre lön

I studien ingår 23 000 personer som fick sitt första barn 1994. Efter fem år har pappor som tagit ut mycket vab, minst 13,5 dagar, 2 procent lägre lön än de som vabbat "normalt".

Över 23 000 personer, både män och kvinnor, som fick sitt första barn 1994 ingår i studien. Efter fem år har pappor som tagit ut mycket vab 2 procent lägre lön än de som tagit ut normalt. Efter 13 år har dessa pappor 5-6 procent lägre lön.