”Vårt budskap är: Kom inte hit!”

Uppdaterad 2015-09-07 | Publicerad 2015-09-03

Ungerns premiärminister om flyktingarna

Ungern kommer snart att införa ännu fler hinder för att stoppa flyktingströmmen in i landet.

Premiärministern Victor Orbán försvarar landets skärpta gränskontroll.

– Vårt budskap är: Kom inte hit! säger han.

Redan den 15 september räknar Ungern med att ha infört nya, skärpta gränskontroller för att hindra flyktingar att komma in i landet. De nya reglerna, vilka kan klubbas igenom i parlamentet i veckan, inkluderar det 17 mil långa taggtrådsstängsel man byggt för att hindra flyktingar att komma in i landet.

Det sa landets premiärminister Viktor Orbán vid en presskonferens direkt efter ett EU-möte med Martin Schulz, talman för EU-parlamentet.

– Vårt budskap är: Kom inte hit! Vi kan inte garantera att ni får stanna. Det är säkrare för er att stanna i Turkiet, svarade Viktor Orbán på en fråga under pressträffen.

”Det är ett tyskt problem”

Han säger också att alla flyktingar som är på tågstationen i Budapest kommer att registreras innan de kan åka vidare. De flesta kommer att åka till Tyskland.

– Ingen vill stanna i Ungern. Det här är inte ett europeiskt problem, det är ett tyskt problem, säger Viktor Orbán.

– Vi ungrare, och européer, är rädda för vi ser att EU:s ledare inte är kapabla att kontrollera situationen.

Ungerns ledare har gjort sig känd för en hård linje i flyktingpolitiken. Tidigare har Orbán sagt att Schengensamarbetet hotas av flyktingströmmen. Han har också sagt att ”Europas kristna kultur” är i fara.

”Följer reglerna”

Orbán menar att landet följer EU:s regler och faktiskt gör resten av Europa en tjänst genom att stänga ute dem som inte är innanför EU:s gränser.

– Snälla, kritisera inte Ungern. Istället för att kritisera oss, låt oss göra jobbet som det är skrivet i europeiska reglerna, säger han.

Uttalandet får Martin Schulz att protestera.

– Vi behöver gemensamma europeiska lösningar, säger han.

Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset

Följ ämnen i artikeln