Polisen grep knivbeväpnad man vid skola

Publicerad 2015-09-25

Poliser med dragna pistoler fick ingripa mot en psykiskt instabil och knivbeväpnad man som uppträdde hotfullt vid en skola i Stockholm.

– Det var väldigt obehagligt, det såg ut som att de skulle skjuta, säger ett vittne.

Dramat utspelade sig strax efter klockan 13.00 vid Vårbergsskolan i Vårberg i Stockholm.

En medelålders man dök upp vid skolan. Han var upprörd och gick runt och betedde sig konstigt mot personalen och barnen.

– Det var några som jobbar på skolan som började prata med honom, då drog han kniv. Alla backade iväg därifrån och ringde 112, säger en person som jobbar på skolan. Personen vill vara anonym.

Polisen drog sina vapen

Polisen höll avståndet från mannen och lyckades ringa in honom vid en fotbollsplan i närheten av skolan. En vittne har filmat hela händelseförloppet. Två poliser står med dragna vapen och ropar åt förbipasserande att flytta på sig.

– Flytta på er! Bort därifrån! Det är en knivbeväpnad man här och jag håller i en pistol! Skriker en polis åt några personer som står en bit bort bakom mannen.

Mannen gjorde utfall med kniven. Han satte också kniven mot sin egen hals och hotade att skada sig själv.

Det var en väldigt obehaglig situation, berättar skolpersonalen.

– Han försökte springa mot poliserna. De hade pistolerna riktade och det såg ut som att de skulle skjuta när som helst. Det var väldigt obehagligt.

Togs om hand med pepparspray

Polisen gjorde dock vad de kunde för att lugna ned situationen, berättar Aftonbladets tipsare. De uppmanade mannen att lägga ned kniven och lugna ned sig. Till slut kunde polisen ingripa utan att ta till dödligt våld.

– Det slutar med att de kommer med pepparspray och sköldar och lyckas avväpna honom. De gjorde ett riktigt bra jobb.

Barnen på skolan var upprörda efter händelsen och har fått prata ut med personalen på skolan.

– Vi samlade ihop alla barnen på en gång och satte de i säkerhet. Några var väldigt ledsna. Vi igenom allt med dem, tillsammans med rektor och lärare. Det var en riktig krishantering där de fick ställa frågor kring händelsen. Vi sa att det är lugnt och att polisen sköter sitt jobb, säger vittnet.

Förs till sjukhus

Polisen bekräftar att man har omhändertagit en knivbeväpnad aggressiv man vid Vårbergsskolan. Polisen använde sin pepparspray mot mannen.

– Allmänheten har reagerat på den här mannnen. Vi fick höra att han hade betett sig konstigt i anslutning till skolan. Han är omhändertagen och ska föras till sjukhus. Vi inte vad som är fel men han mår inte bra psykiskt, säger polisens vakthavande befäl Eva Nilsson.

Följ ämnen i artikeln