Sprickan i V-toppen

Uppdaterad 2018-08-31 | Publicerad 2014-01-10

Oenighet i Vänsterpartiets toppskikt kring vinster i välfärden

Vänsterpartiets kongress inleds i dag – med en spricka i partistyrelsen.

Flera personer går emot partiledningen och reserverar sig mot styrelsens beslut om att säga nej till att välfärd enbart ska få drivas i offentlig regi.

– Vi sänder en otydlig signal om vad vi faktiskt vill. Vi driver till exempel att vi vill ha en statlig skola. Då kan vi inte samtidigt säga att vi kan tänka oss andra aktörer också, säger Rossana Dinamarca, Vänsterpartiets skolpolitiska talesperson.

Att Vänsterpartiet gjort till sin främsta valfråga att säga nej till vinster i välfärden kan knappast ha undgått någon. När V i dag inleder en tre dagar lång kongress på Münchenbryggeriet i Stockholm ser det ut att bli en ovanligt lugn tillställning, utom på en punkt - i partiets viktigaste valfråga. För trots att budskapet hamrats ut som ett mantra av partiledaren Jonas Sjöstedt det senaste året så har han inte en enig partistyrelse i ryggen kring hur långt partiet ska gå.

Stridigheterna tar sin utgångspunkt i en motion som vill att V ska driva fram en lagstiftning om att vård, skola och omsorg enbart ska få drivas i offentlig regi. Partistyrelsen har valt att säga nej, men man är inte enig. Två personer i partitoppen har valt att reservera sig.

– Exakt varför man inte vill gå hela vägen och säga vad vi tycker rakt ut, det vet jag inte. Det kan jag inte svara på, säger Rossana Dinamarca, en av de i partistyrelsen som reserverat sig.

Även partistyrelsens Ida Legnemark har en avvikande uppfattning:

– Jag tycker att det är viktigt att det finns ett stort värde i den offentligt drivna välfärden, eftersom det garanterar en insyn i verksamheten, och det var därför jag reserverade mig.

Ligger i linje med partiets åsikter

Mats Einarsson, också han i partistyrelsen, menar att beslutet att tillåta välfärd i privat regi ligger i linje med det man gått ut med tidigare.

– Vi har sagt att vi vill få bort vinstintresset i vård, skola och omsorg. Men vi menar att man kan acceptera verksamheter som inte är offentliga, utan i rättslig mening privata - men inte vinstdrivna.  Till exempel föräldrakooperativ och stiftelser av olika slag.

Mats Einarsson förklarar partistyrelsens beslut med att man också måste kunna se att alla privata verksamheter inte är dåliga och att det skulle vara absurt att kräva att allt ska vara offentligt.

– Sen handlar det om att inte ställa sig utanför den politiska debatten, genom att föreslå saker som kan uppfattas som extrema. Det är kanske saker som till och med ens egna väljare upplever som orealistiska. 

Profilfrågan har gett ökat stöd

Den rundringning som Aftonbladet gjort till partiföreträdare visar att det finns en samstämmig bild till varför partiet fått ökat stöd bland väljarna, det handlar om satsningen på profilfrågan om vinster i välfärden. Stig Henriksson är kommunalråd i Fagersta, han tycker att det är rätt att partiet profilerat sig hårt.

– Det är nog ingen som tycker att man ska släppa vinstfrågan eller att den är fel. Men en del tycker att vi ska prata om många fler frågor också.

Följ ämnen i artikeln