Sökte efter MH370 i nytt område

Publicerad 2014-03-21

Sökandet efter delar från MH370 fortsatte under fredagen med flera australiska plan och ett norskt fartyg söker i ett nytt område.

Men det blev resultatlöst.

Australiens vice premiärminister säger att föremålen som setts på satellitbilder kan ha sjunkit.

Australiens vice premiärminister Warren Truss.

Under natten mot fredagen, svensk tid, fortsatte sökande av det saknade MH370 och australiska plan sökte tillsammans med bland annat den amerikanska flottan i ett nytt sökområde, skriver australiska kustbevakningen i ett pressmeddelande. Enligt BBC är området där planen sökt är väldigt avlägset.

– Det är ett av världens mest avlägsna och ogästvänliga områden, säger professor Chari Pattiratchi, på University of Western Australia Oceans Institute.

Området ligger sydost om landets fastland och något norr om det område man sökte av under torsdagen, skriver australiska ABC News.

Skannar av vattenytan

Området ligger mellan den 40:e och 50:e breddgraden och är känt för sitt hårda väder med kraftiga stormar och hårda sjögång. Det kan försvåra arbetet med att finna de två objekt från satellitbilder som australiska myndigheter presenterade under torsdagen.

Dessutom kan varje plan bara söka i omkring två timmar innan det måste vända tillbaka till land för att fylla på bränsle, rapporterar australiska news.com.au.

Flera av planen söker på låg höjd, bara 90 meter över vattenytan. De använder sig av en högteknologisk radar som skannar av vattenytan 25 kilometer ut från planets sidor, skriver ABC.

Men sökandet blev resultatlöst och vid lunchtid, svensk tid, strax före klockan 22, lokal tid, meddelade australiska kustbevakningen att sökinsatserna avbryts för natten.

Styr om satelliter

I går släppte ett av planen sonarbojar i sökområdet. De samlar in information om hur strömmarna rör sig, vilket kan ge en vink om hur eventuella föremål i vattnen har rört sig.

På en presskonferens under torsdagen berättade den australiska sjöräddningen om de två föremål som upptäckts på satellitbilder. De berättade också om att kommersiella satelliter har styrts om mot platsen för att kunna ta mer högupplösta bilder över området.

– Objekten är av rimlig storlek och ser ut att guppa upp och ner på vattenytan. Det är tillräckligt trovärdig information för att styra om resurser till området, säger en talesperson för den australiska myndigheten.

Under fredagen sa Australiens vice premiärminister Warren Truss att objekten som setts på satellitbilder kan ha sjunkit.

– Något som flöt på havet för så länge sedan kanske inte fortfarande flyter. Det kan ha sjunkit till botten, sa han till reportrar i Perth enligt Sky News.

Flera fartyg på väg

Det norska fartyget St Petersburg sökte under torsdagen i området och har fortsatt spana under natten mot fredagen.

Enligt Sebjørn Dahl, HR-chef på rederiet Höegh Autoliners, har besättningen tillgång till radarutrustning.

– Det är mörkt i området, men sökandet fortsätter under natten med reducerad hastighet och med strålkastare, säger han till Dagbladet.

Ytterligare ett handelsfartyg kommer att nå sökområdet under fredagskvällen. Den australiska flottan har också skickat ett av sina fartyg, vilket kommer anlända till området under lördagen.

Samtidigt skickar Kina ytterligare sju fartyg som ska delta i sökandet, uppger TT med hänvisning till nyhetsbyrån Nya Kina. Det kommer dock dröja flera dygn innan de når fram. Kinesiska isbrytaren "Snödraken" befinner sig närmare sökområdet och ska även den delta "så snart som möjligt".

Följ ämnen i artikeln