Lastfartyg på grund hotar unika sköldpaddor

Uppdaterad 2014-05-17 | Publicerad 2014-05-16

Fartyg på grund.

Ett miljölarm har lysts ut vid Galápagosöarna där ett fartyg gick på grund förra fredagen.

Motorolja riskerar att läcka ut i havet och hotar bland annat de unika jättesköldpaddorna.

Ombord på lastfartyget vid San Cristóbal finns motorolja och andra miljöfarliga ämnen som kan läcka ut i havet, rapporterar flera medier.

Det känsliga ekosystemet kan drabbas av en katastrof om miljön skadas enligt ledningen för den nationalpark som öarna utgör, uppger TT.

– Fartyget har gått på grund och fortsätter att utgöra en miljöfara för Galápagosöarnas marina reservat och måste därför tas bort från området, säger Jorge Torres, Galápagos guvernör, enligt The Mirror.

Larmet som Ecuador har utlyst gör att resurser frigörs för att bärga fartyget och förhindra skador. Insatsen väntas ta mellan tre och fyra veckor och kosta omkring 40 miljoner kronor, enligt AP.

Redan nu har fartyget tömts på över 70 000 liter bränsle. Till att börja med sades det från myndighetshåll att olyckan inte skulle innebära något större miljöhot.

Det var fredagen 9 maj som fartyget gick på grund vid Wreck bay, även kallat Shipwreck bay ("Skeppsvrakviken", fritt översatt). Kaptenen på fartyget Galapaface I uppges ha ringt ett larmsamtal om att vatten läckte in i motorrummet, enligt Galapagos Digital.

Tidigare olycka drabbade djurlivet

Galápagosöarna utanför Sydamerikas västkust är kända för sina jättesköldpaddor. Det är inte första gången ett fartyg på grund hotar det känsliga djurlivet på öarna.

Oljetankern Jessica gick på grund i samma vik 2001. Då decimerades populationen av havsleguan på grund av ett bränsleläckage, enligt BBC.

1978 blev öarna en del av UNESCO:s världsarv. Det omgivande havet blev ett marint reservat 1986 och även det inkluderades på världsarvslistan 2001.

ANNONS