Miljardären som vågar utmana Vladimir Putin

Är han en Potemkinkuliss eller väntar en cell i Sibirien?

Miljardären Michail Prokhorov äger basketlaget New Jersey Nets.

Michail Prokhorov kallar sitt beslut att utmana Vladimir Putin i presidentvalet "mitt livs viktigaste".

Det kan bli miljardärens farligaste också. Historien förskräcker.

Även om Putins magi är bruten har han kvar makten.

Vladimir Putin.

Prokhorov, 46, annonserade sin kandidatur direkt efter att de största demonstrationer Ryssland skådat sedan Sovjetunionens upplösning skakat om Kreml.

Kanske gav den folkliga vreden mot fusket i parlamentsvalet i början av december Prokhorov modet att utmana Putin.

För mod krävs. Kombinerat med ett mått av dumdristighet.

Alla minns vad som hände en annan rysk mångmiljardär när han började prata om att ställa upp i presidentvalet mot Putin. Från att ha varit landets rikaste man gick Michail Khodorkovskij via en uppgjord rättegång till en cell i Sibirien. Putin krossade honom. Staten konfiskerade hans företag Yukos och Khodorkovskijs privata förmögenhet. För några månader sedan dömdes han till ett nytt långt fängelsestraff i syfte att hindra honom att ställa upp i valet i mars.

Bada i rikedom

Redan i ett möte i början av sin presidentkarriär gjorde Putin klart för de så kallade oligarkerna, de unga män som blivit stenrika på privatiseringen av de sovjetiska företagen, att han skulle låta dem bada i fred i sina rikedomar så länge de höll sig borta från politiken.

De som trotsade honom tvingades i exil eller fängelse.

Prokhorov presenterar sin kandidatur i ett helt nytt läge. För första gången sedan Putin blev Rysslands starke man har en betydande del av befolkningen vänt sig mot honom. Parlamentsvalet den 4 december var i praktiken en folkomröstning om Putin. Trots rapporter om omfattande fusk minskade Putins parti Förenade Ryssland från 64 till 50 procent. De folkliga protesterna som följde visar att Putins magi är borta.

Han stora misstag var det uppenbart odemkratiska sättet som han och Dmitrij Medvedev gjorde upp om jobbyte i september. Plötsligt blev det glasklart att Medvedev bara suttit fyra år på presidentposten för att värma upp stolen åt Putin. Då fick många ryssar nog.

Sensation

Värst av allt för Putin så är det medelklassen som vänt sig mot honom. Samma människor - i dag en tredjedel av Rysslands befolkning – som tjänat mest på hans dryga tio år vid makten.

Fortfarande vore det en sensation om han inte vinner valet men för första gången känns det som att rätt utmanare har en chans. Om valet sker utan fusk.

Möjligen känner Prokhorov ett visst skydd i att han äger det amerikanska basketlaget New Jersey Nets. Han arrestering skulle väcka stor uppmärksamhet och vrede i USA. Ryssen är nummer 32 på tidningen Forbes lista över världens rikaste.

Många är misstänksamma mot Prokhorov. Av vissa ses han som en nickedocka som ställer upp på uppdrag av Putin för att det ska se ut som om det finns en verklig utmanare. Han tillhör onekligen de oligarker som tidigare ofta rättat in sig i ledet. 2004 sparkade han chefredaktören för tidningen Izvestia som kritiserat Putins sätt att hantera gisslandramat med skolbarnen i Beslan.

Nickedocka

Prokhorov gav sig in i politiken i juni i år när han blev partiledare för det företagsvänliga partiet Rätta saken, ett Kremlvänligt parti. Men snart började Prokhorov offentligt prata om att ställa upp i presidentvalet. Något senare lämnade han partiledarposten med motiveringen att partiet "var Kremls nickedocka".

Inte ett ordval som Putins hejdukar brukar använda.

Hur genuin han är lär vi snart få veta. Får han lika mycket TV-tid som Putin är han tveklöst en Potemkinkuliss.