Bojkotten fick ingen effekt

En kalldusch mitt i EM-festen

Tymosjenko har suttit fängslad sedan 2011 för ”maktmissbruk” efter att ha besegrats av Viktor Yanukovich i presidentvalet i februari året före.

Förhoppningen var att EU-ledarnas bojkott av fotbollsfesten i Ukraina skulle få oppositionspolitikern Julia Tymosjenko fri.

Därför kommer beskedet att hon ska åtalas för mord som en riktig kalldusch.

Många har ifrågasatt hur ett land som Ukraina kan få arrangera ett fotbolls-EM. Ett land som 2004 efter den orangea revolutionen såg ut att vara på väg mot demokrati men som de senaste året gått i rakt motsatt riktning under nye ledaren Viktor Janukovitj. Samme man som snuvades på makten i demokratirevolten.

Behandlingen av den orangea revolutionens hjältinna Julia Tymosjenko har blivit symbolen för denna tillbakagång. I en skådesprocess dömdes hon till sju års fängelse för att ha skrivit på ett dyrt avtal om leverens av olja och gas från Ryssland till Ukraina. Utan personlig vinning ska tilläggas.

Rättegången mot henne var ett uppenbart försök från president Janukovitj att neutralisera och straffa en farlig rival inför kommande val.

Avrättades kallblodigt

Sättet han gjorde det på påminner mycket om Rysslands behandling av affärsmannen Michail Khodorkovskij under Putins styre. Först dömdes han till åtta års fängelse för att sedan på nytt åtalas för ett annat brott.

Nu hävdar Ukrainas vice riksåklagare att han har bevis för att Julia Tymosjenko beordrade mordet på oligarken Jevhen Shcherban som kallblodigt avrättades på en flygplats tillsammans med sin fru. Efter 16 år har det plötsligt dykt upp dokument som visar att Tymosjenko förde över pengar till dem som utförde mordet och vittnen som pekar ut henne.

Påstår åklagaren.

Som samtidigt säger att något åtal inte är omedelbart förestående eftersom Tymosjenko vistas på sjukhus på grund av ryggproblem. I går nekades EU:s ambassadör i Ukraina att få besöka henne.

Illa dolt budskap

Att mordåtalet förs på tal mitt under EM-festen är förmodligen ett nödtorftigt beslöjat budskap till EU:s ledare att Viktor Janukovitj inte tänker vika sig för påtryckningar.

En hämnd för att Europas ledare bojkottat den ukrainska festen.

EU hade hoppats att Ukraina av rädsla för att förstöra de positiva effekterna av fotbollsfesten skulle falla tillföga för de utländska påtryckningarna och släppa Tymosjenko. När inget hände inför starten av turneringen beslöt EU:s toppar att utebli från alla ceremonier och matcher. Janukovitj har fått sitta själv på hedersläktaren och fylla ut den med inhemska dignitärer vid sidan av UEFA-bossen Michel Platini.

Inte heller det verkar ha fått önskad effekt. Den demokratiskt valde Janukovitj (även om Tymosjenko anklagade honom för valfusk) uppträder som vilken diktator som helst som vill visa att han skiter i allt och alla och bestämmer själv.

Att han i processen förstör landets chanser att bli medlem i EU verkar inte störa honom. Han vet att han alltid är välkommen hos gamle bundsförvanten Moskva.