Reinfeldts krissiffror

Publicerad 2012-08-20

Nya, tuffa beskedet: Alliansen backar mest – nu drar rödgröna blocket ifrån

Aftonbladet/United Minds väljarundersökning från juli 2012. Så här såg det ut då.

Här är det nya tunga ­beskedet för Reinfeldt.

I den senaste mätningen från Aftonbladet/United Minds växer gapet mellan blocken.

– Hela alliansen uppfattas som trötta. Väljarna förstår inte vad de vill, ­säger United Minds opinionschef Carl Melin.

Fredrik Reinfeldts svacka blir djupare och djupare. Även om hans eget parti varken går framåt eller bakåt i United Minds senaste mätning ligger alliansen långt efter Stefan Löfven och resten av de rödgröna.

De mindre allianspartiernas berg- och dalbana i ­opinionsmätningarna fortsätter. Trots att kristyngda Centern går fram tappar ­alliansen. Folkpartiet minskar hela 1,7 procentenheter. Om det var val i dag skulle de röd-gröna vinna med 6,4 procentenheter, visar ­Aftonbladet/United Minds mätning.

Fredrik Reinfeldt satsar alla kort på att ena den splittrade alliansen.

Han har tackat ja till ­Annie Lööfs inbjudan till supermötet i Småland – men problemen fortsätter att ­hopa sig.

– Alliansen har stora problem. De säger själva att de uppfattas som trötta och anstränger sig hårt för att ta fram nya förslag, säger Carl Melin.

Slåss för överlevnad

Utspelen från de mindre partierna, framför allt i ­frågan om ungdomslöner och lagen om anställningsskydd, kan mycket väl ­sänka hela samarbetet, menar ­Melin.

– Både Kristdemokraterna och Centern slåss för sin överlevnad, vilket tvingar fram spektakulära utspel. Samtidigt försöker Moderaterna vara det stora mittenpartiet. Detta skapar naturligtvis spänningar, säger han.

Den senaste tidens granskning av närings­departementets interna representation har inneburit en tuff start på höstterminen för C-ledaren Annie Lööf. Trots det ökar partiet något och får 4,8 procent.

– Det är oväntat. Jag tror att det handlar om sympati­röster från andra borgerliga väljare. Det är bra på kort sikt men knappast en lösning på Centerns långsiktiga problem eller förtroendekrisen för Annie Lööf, ­säger Carl Melin.

”Kan skada på sikt”

Centerpartiet har flera gånger legat under fyra­procentspärren och har ­uppenbara problem med vilken roll de ska ha i svensk politik. Just nu pågår ett ­arbete för att förnya partiets politik. Bland annat håller ett nytt idéprogram på att tas fram.

Enligt Carl Melin börjar det bli bråttom.

– Löser de inte den långsiktiga frågan om vad som är deras roll i svensk politik så åker de ut 2018, även om de klarar sig 2014, säger han.

Partisekreteraren Michael Arthursson vill inte dra för stora växlar på att partiet nu går framåt något.

– Men det är bra om folk tänker på politik när de ­svarar och inte den senaste tidens turbulens. Det har varit påfrestande för oss och kan skada oss på kort sikt. Det får vi inte blunda för, säger han.

Göms i debatten

Kristdemokraterna har för första gången på flera månader orkat sig upp över fyra procent i Aftonbladet/United Minds mätning. Samtidigt backar Folkpartiet med 1,7 procentenheter – något som kan förklaras med att partiets hjärtefråga, skolpolitiken, är totalt ­undanskymd i debatten.

Om flera borgerliga småpartier ligger lika illa till ­inför valet 2014 har statsminister Fredrik Reinfeldt (M) all anledning att vara orolig.

– Då blir det inte lätt för borgerliga väljare att stödrösta. Och åker ett parti av dem ur riksdagen är det i princip omöjligt för alliansen att vinna valet. Då blir det maktskifte, säger Melin.

Sedan Socialdemokraterna bytte partiledare i våras har ett nytt läge etablerat sig i svensk politik. Partiet är störst med 34,0 procent och de rödgröna partierna har en ledning med 6,4 procentenheter gentemot alliansen. Sverigedemokraterna är även fortsättningsvis tredje största parti.