Miljoner drabbade – se bilderna före och efter tsunamin

Uppdaterad 2018-10-02 | Publicerad 2018-10-01

Jordbävningen och tsunamin i Indonesien har tagit hundratals liv, förstört tusentals hem och drabbat över två miljoner människor.

Hjälporganisationer har svårt att nå fram och massgravar grävs för att begrava offren.

– Jag tror inte vi har sett det värsta än, säger Jan Gelfand från Röda Korset till CNN.

Det har gått tre dagar sedan en kraftig jordbävning med en efterföljande tsunami drabbade Indonesien och regionerna kring städerna Palu och Donggala i Indonesien.

2,4 miljoner människor har drabbats av katastrofen. 17 000 har förlorat sina hem och 832 personer har hittills bekräftats döda, uppger katastrofmyndigheten BNPB. Antalet döda befaras dock vara långt fler.

– Dödsfallen kommer troligtvis att öka eftersom många kroppar fortfarande är fast under husvraken och det är många människor som vi inte har fått kontakt med, säger Sutopo Purwo Nugroho, enligt CBS News.

Offren är så många att indonesiska myndigheter beslutat att gräva en massgrav för minst 300 människor i Palu. Arbetet med graven är i full gång men när massbegravningen kommer att äga rum är ännu oklart.

– Det måste ske så fort som möjligt på grund av hälsoskäl och av religiösa skäl, säger Willem Rampangilei, chef vid katastrofmyndigheten, till nyhetsbyrån AP.

De flesta av Palus invånare är muslimer och enligt islamsk tradition ska begravningen ske så snart som möjligt, helst inom två dygn efter dödsfallet.

Hjälpen når inte fram

Vägar och infrastruktur har förstörts i katastrofen vilket gör det svårt för hjälparbetare att nå fram. Ström och telefoni har brutits och oron är stor för de tusentals invånare i Donggola som inte har gått att nå. Endast elva av de bekräftade dödsfallen är i nuläget från Donggola, rapporterar New York Times.

Det råder brits på mat, vatten och mediciner och Röda korset arbetar med att få fram såväl proviant som sjukvårdsteam till regionerna.

– Det finns ett stort, stort behov och jag tror inte vi har sett det värsta än, säger Jan Gelfand, som leder Röda korsets internationella delegation i Indonesien till CNN.

Röster under rasmassorna tystnade

På en film som Sutopo Purwo Nugroho delat på Twitter syns människor i Palu fly för sina liv när hus kollapsar och vägar öppnar sig vid jordbävningen.

Människor i katastrofområdena rapporteras, i avsaknad av maskiner eller utrustning, gräva med sina händer i rasmassorna för att hitta personer som kan ha begravts under byggnaderna. Många av de drabbade sover utomhus av rädsla för att själva begravas om ett nytt skalv skulle slå mot området.

En av alla de byggnader som kollapsat är flervåningshotellet Roa Roa i Palu. 50 människor ska ha begravts under rasmassorna och röster hördes bland bråten.

New York Times rapporterade att en kvinna räddades ur massorna under hotellet. Men på söndag eftermiddag hade resten av de röster som tidigare hörts tystnat, uppgav indonesiska räddningsarbetare.

Bojar skulle varna för tsunamin – fungerade inte

Indonesien ligger längs den så kallade Eldringen, ett vidsträckt område med hög seismisk aktivitet och vulkaner. Det är ett land som drabbas hårt av naturkatastrofer som jordbävningar, vulkanutbrott och tsunamier.

Trots Indonesiens utsatta läge har ingen av de 22 bojar som spritts ut i vattnet kring Indonesien med syfte att varna för tsunamier fungerat senaste sex åren. Vilket försvårat situationen ytterligare.

– Kostnaderna för katastrofer fortsätter att öka för varje år. Hoten för katastrofer ökar, katastroferna ökar, men BNPB:s budget minskar, säger Sutopo Purwo Nugroho till New York Times.